NEĆETE VEROVATI KOLIKA JE PROSEČNA PLATA U OVOM MESTU U ZAPADNOJ SRBOJI: I Beograđani mogu da im pozavode na primanjima

statistika

NEĆETE VEROVATI KOLIKA JE PROSEČNA PLATA U OVOM MESTU U ZAPADNOJ SRBOJI: I Beograđani mogu da im pozavode na primanjima

InfoBiz -

Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji u decembru je iznosila 84.227 dinara, ali je u većini opština u našoj zemlji prosek daleko manji od republičkog.

Međutim, jedno mesto, a nije reč ni o Beogradu ni o Novom Sadu, pravo je iznenađenje na listi. Naime, u Sevojnu je u poslednjem mesecu prošle godine prosečna plata iznosila 85.537 dinara. Šta je tajna ovog malog mesta u zapadnoj Srbiji?

Sevojno je industrijsko naselje, od Užica udaljeno šest kilometara, a na njegovoj teritoriji živi oko 7.000 stanovnika. Visoku prosečnu platu u ovoj opštini uslovljava Valjaonica bakra, koja je, prema rečima državnih zvaničnika, glavni snabdevač naše odbrambene industrije.

Trenutno ovde radi više od 1.100 radnika, a kako je nedavno rekao predsednik nadzornog odbora Desko Nikitović, tokom prošle godine zaposleno je 120 novih radnika. Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović je za Valjaonicu bakra u Sevojnu rekao da je jedna od strateških fabrika u Srbiji, budući da izvozi više od 85 odsto svoje proizvodnje.

Još neka mesta su u zvaničnoj statistici koju na mesečnom nivou objavljuje RZS „iznad proseka“, i to ne računajući najveće gradove – Beograd i Novi Sad.

Prema najnovijim podacima, reč je o Vršcu, Boru i Lučanima, gradovima u kojima su prema poslednjim podacima prosečne zarade 86.822, 89.936 i 92.173 dinara. Ove zarade nisu iznenađenje, budući da se u ovim mestima nalaze velike kompanije, Hemofarm i Ziđin, dok se u Lučanima nalazi „Milan Blagojević – Namenska“.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track