I NA KUĆNE ADRESE SRPSKIH GASTARBAJTERA U NEMAČKOJ STIŽU KOVERTE: U njima je važna informacija vredna skoro 1.000 evra!
Foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

evo šta sve informacije u njemu znače

I NA KUĆNE ADRESE SRPSKIH GASTARBAJTERA U NEMAČKOJ STIŽU KOVERTE: U njima je važna informacija vredna skoro 1.000 evra!

InfoBiz -

Neki stručnjaci pretpostavljaju da ovo ograničenje može doneti uštedu do 926 evra godišnje

BERLIN - Budući da su cene energije nenormalno porasle zbog rata u Ukrajini, nemačka savezna vlada osmislila je kako da rastereti svoje potrošače pa je ograničila cenu gasa odlukom koja zvanično stupa na snagu 1. marta.

Savezna vlada odobrila je tu odluku prošle godine. Nezvanično, ona je na snazi od januara 2023. jer ogranićenje cene gasa ima retroaktivnu snagu za januar i februar.

Milioni potrošača sada će primiti poštu od svojih snabdevača energijom. Ali šta sve te informacije znače i kako možete da proverite je li novi račun tačan.

S ograničenjem cene gasa kupci dobijaju 80 odsto svoje potrošnje gasa iz prethodne godine po ograničenoj ceni od 12 centi po kilovatsatu (kWh).

Preostalih 20 odsto tada mora da se plati po uobičajenoj tarifi dobavljača. Ograničenje cene može potrošačima da uštedi nekoliko stotina evra. Mnogi kupci dobiće pismo od svojih snabdevača do 1. marta. U njemu dobavljači detaljno objašnjavaju kako ograničenje cene gasa utiče na ugovor s kupcem.

Savezno ministarstvo ekonomije izradilo je primer pisma za snabdevače energijom, koje oni mogu da proslede svojim kupcima. Među ostalima, to uključuje novu osnovnu mesečnu cenu gasa i novu cenu kilovatsata. S kočnicom cijene plina kupci dobijaju olakšicu.

april 2018, nemački poštar
foto: EPA/FOCKE STRANGMANN

Subvencija koju kupci dobijaju po kWh odabrana je tako da za osnovne potrebe moraju da plate najviše 12 centi po kWh. Iznos olakšice izračunat je za celu 2023. godinu i podeljen na preostale mesece u godini. To znači da je mesečni račun jeftiniji i niži nego bez ograničenja cene gasa. Što domaćinstvo više gasa uštedi, to znači da će uštedeti i više novca.

Ali kako potrošač da zna da je iznos olakšice ispravno izračunat?

Prvo može da se proveri jesu li naplaćene tačne cene po kWh. Za 80 odsto potrošnje gas je ograničen na 12 centi po kWh. Iznos ograničenja cene toplotne energije iznosi 9,5 centi po kWh, a ograničenje cene električne energije 40 centi po kWh.

Postoji i nekoliko portala za izračunavanje uštede. Kako biste proverili da li vam je naplaćen tačan iznos na računu, morate da znate i svoju godišnju potrošnju iz 2022.

Neki stručnjaci pretpostavljaju da ovo ograničenje cene gasa može doneti uštedu do 926 evra godišnje.

Kurir.rs/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track