VULE SEO I SVE LEPO IZRAČUNAO! U NEMAČKOJ 1.000€ ODE SAMO NA HRANU: Napravio spisak svih troškova 4-člane srpske porodice (VIDEO)
Foto: Printskrin You Tube

srbin opisao kako se živi u nemačkoj

VULE SEO I SVE LEPO IZRAČUNAO! U NEMAČKOJ 1.000€ ODE SAMO NA HRANU: Napravio spisak svih troškova 4-člane srpske porodice (VIDEO)

InfoBiz -

Otkrio i koliko su se Srbi koji tamo dugo žive pošvabili. Za godišnji odvaja cele godine, a ko želi da uštedi dopunsko zaposlenje je neminovno

Koliko jedna srpska porodica, koja godinama živi u Nemačkoj, zarađuje i troši da bi preživela? Kako se tamo snalaze naši ljudi, ako je u pitanju jedna četvoročlana porodica, u kojoj oba roditelja rade?

Na ova pitanja odgovorio je jutjuber Vule, na svom kanalu „Vuletova svaštara”. On je u svom poslednjem snimku, pod nazivom, „Plate i mesečni izdaci četvoročlane porodice u Nemačkoj” napravio detaljan spisak prihoda i rashoda prosečnog domaćinstva.

Vule, Vuletova svaštara
foto: Youtube Printscreen

Detaljan spisak troškova

- Ako muž i žena rade, zarađuju mesečno 4.500 evra. Uzeo sam neki prosek, naravno da ima bračnih parova koji zarađuju više. Ako su na većoj poziciji, u nekoj jakoj firmi, kao što je Boš i slično, i onda rade noćne smene… onda imaju i 5 i po hiljada. Ali, ima i onih koji zarađuju manje, tako da je ovo dobar prosek - kaže Vule, i napominje da je ta zarada odnosi za manje kvalifikovane ljude, koji imaju zanat i rade u industriji i kojih je najviše i da nije uračunavao inženjere i, recimo, IT stručnjake.

Dečiji dodatak za dvoje dece je 440 evra, objašnjava Vule, tako da je prihod prosečnog domaćinstva ukupno 4.940 evra.

Vule, troškovi, život, Nemačka, Vuletova svaštara
foto: Youtube Printscreen

Što se izdataka tiče, za četvorosoban stan kirija je 1.200 evra, komunalije su najmanje 250 evra mesečno. Struja se plaća posebno, 150 evra mesečno.

- Hiljadu evra nam treba mesečno za hranu, verujte da ne može ispod toga. U današnje vreme pogotovo, kada su cene skočile za 50 odsto - objašnjava Vule.

Zatim za televiziju, Internet i telefon mesečno se plaća 50 evra, dok je pretplata za mobilni telefon 100 evra. Isto toliko je treba odvojiti za osiguranje auta, koji se u Nemačkoj plaća mesečno 50 evra. Dakle, Vule računa da svaka porodica u Nemačkoj ima dva automobila.

Očigledno, automobil je veoma skup za održavanje u Nemačkoj. Kako Vule objašnjava, za njega treba odvojiti još 500 evra mesečno, jer je on uzet na kredit. Kada automobil zastari, kupuje se novi i bolji, pa se taj trošak prenosi dalje. I deci koja su punoletna treba kupiti vozilo, pa kad se sve sabere, dođe do pomenute sume.

Za odmor - mora da se štedi

U ostale troškove, Vule je uračunao i proslave dečijih rođendana, obaveznu slavu i slične proslave, džeparac za decu, servis automobila (opet), plus benzin za automobile – to sve ukupno mesečno bude 350 evra.

Za godišnji odmor treba odvojiti čitavih 6.000 evra godišnje, a mesečno 500 evra.

– Mora da se štedi svakog meseca da bi se to potrošilo za godišnji odmor – kaže Vule.

Za razna osiguranja, u koje je uključeno i životno, valja odvojiti 235 evra. Vule je napomenuo da mu je u Srbiji početkom devedesetih ukrali dva automobila, koji su mu vraćeni, zahvaljujući auto osiguranju. Kada se sve sabere, po Vuletovom računu, ukupni mesečni troškovi 4.785 evra, što znači da na kraju meseca ostaje oko 250 evra.

Za udobnu starost, treba se malo pomučiti

Vule je napomenuo da pušači imaju znatan dodatni izdatak, jer kutija cigareta u Nemačkoj košta čak 8 evra, pa mesečni trošak bude 240 evra, odnosno 480, ukoliko u kući ima dva pušača.

Vule, Vuletova svaštara
foto: Youtube Printscreen

Dakle, tada je domaćinstvo u minusu, ako se ima u vidu Vuletov prosek troškova i zarade, pa mora da se traži dodatni posao. Dve plate su knap za solidan život, a ako porodica želi da uštedi, dopunsko zaposlenje je neminovno. Nije lako, ali sve to ima i svojih prednosti, napominje Vule.

– Na kraju, dolazimo do penzije, koja bi trebalo da bude prilično dobra, a postoji mogućnost prodaje stana, kao i novac koji je ulagan u životno osiguranje - zaključio je Vule.

Kurir.rs/Bizportal/Youtube Vuletova svaštara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track