Najnovije vesti

DOKLE ĆE SKAKATI CENE? Uzelac otkrio kakvo nas finansijsko stanje očekuje u narednom periodu: UVEK RAČUNAJTE NA INFLACIJU
Foto: Kurir Televizija

KURIR TV

DOKLE ĆE SKAKATI CENE? Uzelac otkrio kakvo nas finansijsko stanje očekuje u narednom periodu: UVEK RAČUNAJTE NA INFLACIJU

InfoBiz

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u decembru bile su veće u proseku za pola procenta u odnosu na novembar 2022. godine dok je godišnji rast tih cena 15,1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Sa druge strane, Narodna banka Srbije podigla je referentnu kamatnu stopu na nivo od 5,25 odsto, što će uticati na rate dinarskih kredita.

Uz sve ovo, i najavljena povećanja cena komunalija za Beograd, postavlja se pitanja čemu mogu da se nadaju građani u 2023. godini i kako na najbolji način preživeti period svetske ekonomske krize koje se prelila i na Srbiju.

Dušan Uzelac, urednika portala Kamatica, jedan je od čestih gostiju Pulsa Srbije gde je prepoznatljiv po svojim dobrim analizama.

On je u svom gostovanju prokomentarisao inflaciju koja trese svet poslednjih skoro godinu dana.

Dušan Uzelac
foto: Kurir Televizija

- Ono našta možemo uvek da se oslonimo je da će uvek nešto poskupeti. Setite se kada ste poslednji put najavili da je nešto pojeftinilo. Inflacija je pod kontrolom, to je najbitnije. Država upravlja tim stvarima, svaka država upravlja monetarnom politikom i neke stvari može da predupredi dok neke ne može. Uvek računajte na inflaciju i kada se pomirite sa tim, nikada nećete biti ljuti kada nešto poskupi - istakao je Uzelac.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, ističe, nismo mi izazvali.

Voditelja Miloša Anđelkovića interesovalo je da li ove reči ministra možda označavaju da će biti malo niže cene.

- Neće biti, usporiće inflacija odnosno usporiće rast. Ako nešto raste 15% i ako padne na 10% to je i dalje rast. On je rekao da će usporiti rast, a ne da će pasti cene. Mora prvo da se uspori rast, pa da stane, pa da počne pad - rekao je Uzelac i dodao:

02:31

NEĆE PASTI CENE PROIZVODA! Uzelac otkrio kakvo nas finansijsko stanje očekuje u narednom periodu: UVEK RAČUNAJTE NA INFLACIJU

- Stvarno je gorka pilula, ali moramo se pomiriti sa tim. Moramo se uzdati samo u naše sposobnosti zarađivanja i sposobnost upravljanja finansijama. To je finansijska edukacija koja je obavezna za današnje funkcionisanje. Nekada je bilo neophodno da upalite vatru da bi preživeli, danas je egzistencija u upravljanju finansijama tu nema dileme.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track