DA LI JE VEŠ MAŠINA PROGRAMIRANA ZA 2.500 PRANJA? Građani veruju da aparati crkavaju TAČNO dan posle isteka garancije
Foto: Shutterstock, Ilustracija

1.200 žalbi godišnje

DA LI JE VEŠ MAŠINA PROGRAMIRANA ZA 2.500 PRANJA? Građani veruju da aparati crkavaju TAČNO dan posle isteka garancije

InfoBiz -

Kupci u Srbiji godišnje podnesu više od 1.200 žalbi na neispravne tehničke aparate, pre svega televizore i audio-opremu.

„Obuća je godinama unazad u vrhu prigovora i potrošači ne mogu lako da ostvare svoja prava kada je žalba odbijena i očekujemo da će medijacija tu doprineti da se bar smanji broj sudskih postupaka u ovakvim situacijama“, rekla je Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Građani se žale da im se dešava da se na sam dan isteka garancije pokvari uređaj. Uređaj uz fiskalni račun može da se reklamira dve godine ili duže uz garanciju.

„Kada istekne garancija ne možete ni do rezervnih delova da dođete i onda morate novi uređaj da kupite, a vi ste izdvojili novac, očekujete duže da traje. Nije samo naše tržište to konstatovalo, aktivno se radi da se programirani kvarovi ne dešavaju, da se dokaže da postoje i zabrane, da to bude kroz propise uređeno.

Nikica Jovanović
Nikica Jovanovićfoto: Kurir televizija

Kada kupite uređaj treba da znate koliki mu je vek trajanja i koliko nakon isteka garancije možete rezervne delove da nabavite. To je i ekološki problem“, navodi Nikica Jovanović.

Neki majstori kažu da je veš-mašina programirana za 2.500 pranja, ali Jovanovićeva ukazuje da nemamo nijedno istraživanje koje će to potkrepiti dokazima.

„U EU se radi na tome, problem jeste detektovan – da uređaj traje samo koliko garancija. Vi ste u te dve godine zaštićeni, ali nakon isteka ne očekujemo da imamo problem sa rezervnim delovima. Prodavac mora da vas obavesti o tome kakva je situacija sa rezervnim delovima tokom i nakon isteka garancije. Neretko potrošači ne dobiju tu informaciju“, rekla je Jovanović.

Nakon toga dolazi se u situaciju da se procenjuje šta se više isplati – kupiti novi uređaj ili popraviti stari. Često je dugoročno isplativije kupiti novi uređaj.

Jovanović je apelovala na građane da tehničku robu odmah pregledaju i što pre reklamiraju, kao i da ne potpisuju papir da je roba pregledana i da nemaju primedbi ako nisu zaista prekontrolisali uređaj. Napominje i da kupci nisu u obavezi da čuvaju ambalažu uređaja i da je za reklamaciju dovoljno da imaju fiskalni račun, a ukoliko se desi da im se traži i ambalaža da treba da se obrate nekoj organizaciji potrošača za savet i pravnu pomoć.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track