Nikolić i Markione u Kragujevcu

Nikolić i Markione u Kragujevcu

InfoBiz -
FAS je zajedničko preduzeće države Srbije i Fijata gde italijanski proizvođač automobila ima 67 odsto kapitala, a Vlada Srbije 33 odsto

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovaraće u utorak s predsednikom Fijat grupe Serđom Markioneom i zajedno će posetiti Fabriku automobila Srbija (FAS) u Kragujevcu, najavljeno je iz Predsedništva Srbije.

FAS je zajedničko preduzeće države Srbije i Fijata gde italijanski proizvođač automobila ima 67 odsto kapitala, a Vlada Srbije 33 odsto. Fabrika je svečano je otvorena 16. aprila 2012. godine.

Serijska proizvodnja novog modela "fijat 500L" počela je u Kragujevcu u julu, a desetak dana kasnije i isporuke za izvoz.

Početak prodaje tog automobila najavljen je za kraj septembra. U planu je prodaja "fijata 500L" u više od 100 zemalja, najpre u Evropi, potom i na američkom tržištu, kao i na tržištu pacifičkih zemalja.

Predviđeno je da FAS do kraja 2012. godine proizvede 30.000 automobila "fijat 500", čijih 70 odsto komponenti proizvode Fijatovi kooperanti u Srbiji. Očekivani prihod od prodaje tih automobila je oko 350 miliona evra.Srbija je bila u obavezi da ove godine FAS-u uplati 90 miliona evra, ali te obaveze nisu bile uračunate u budžet.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić dogovorio je prošle nedelje s predsednikom italijanskog Fijata Alfredom Altavilom da se nakon rebalansa budžeta FAS-u uplati 50 miliona evra, a ostatak u toku naredne godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track