11:48

DRŽAVA ČVRSTO STALA IZA GRAĐANA: Sledi novo ograničavanje cena životnih namirnica?

odluka

DRŽAVA ČVRSTO STALA IZA GRAĐANA: Sledi novo ograničavanje cena životnih namirnica? PRETI SAMO JEDNA OPASNOST (FOTO/VIDEO)

InfoBiz -

Vlada Srbije je prvi put od sankcija devedesetih donela odluku da na dva meseca ograniči visinu cena pet osnovnih životnih namirnica!

Trgovci će biti kažnjeni i do dva miliona dinara ako cena šećera kristala, brašna tip T-400, jestivog suncokretovog ulja, svinjskog mesa od buta i UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti bude veća od nivoa koje su imale 15. novembra.

Cene
foto: Kurir televizija

Predsednik Udruženja penzionera Stari grad Snežana Šantić naglasila je da je uvek dobro kad može da se račune da se cene životnih namirnica neće menjati neko vreme.

- Pamtim godine kad je država mogla da zamrzne cene. To je sa jedne strane dobro. Mogu da kažem da se kao penzioner naravno radujem jer nije lako biti penzioner u Srbiji. Znam da to nije dugotrajno - rekla je Šantić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović smatra da će Vlada Srbije ograničiti cene osnovnih životnih namirnica i kad istekne prvobitni rok od dva meseca.

Cene
foto: Kurir televizija

- Srbija ima stabilnu ekonomsku politiku i zbog toga je na udaru zemalja kojima ne odgovara naša energetska stabilnost. Mislim da će zahvaljujući suficitu u budžetu Vlada Srbije produžiti mere. Važne su rezerve nafte i gasa koje Srbija ima i usmeravanje u poljoprivrednu proizvodnju kako bi se obezbedila prehrambena nezavisnost. Treba naći mogućnost da se vrati ljudski kadar u Srbiju. Druga ključna stvar je robotika. Tu možemo otvoriti prostor. Već sada imamo manjak ljudi u poljoprivredi i zdravstvu - navodi Aćimović.

Šantić je otkrila sa kojim se finansijskim problemima suočavaju najstariji građani i naglasila da penzionerima mnogo znači kad znaju da iza njih stoji njihova država.

Cene
foto: Kurir televizija

- Zbog korone ne primamo više penziju iz dva dela. Nekada smo raspoređivali, a sada imamo poblem. Prema svim statistikama srpski penzioneri su prvi u Evropi po plaćanju računa državi. Prvo podmirimo troškove, posle dolaze lekovi, a onda hrana, takva kakva jeste. Sad pred kraj godine idu lepi događaji. Želimo da to ispoštujemo jer se tada dobro osećamo. Dobro se osećam kad svojim unučićima mogu da pružim neku radost. Onda međutim uđemo u neke troškove koje ne možemo da izdržimo - iskrena je Šantić.

Naglasila je da pripada generaciji penzionera koja veruje u državu.

- Kad iza sebe nemate roditelje onda jedino država stoji iza vas. Želimo da nam država daje povratno tu vrstu sigurnosti. Plaši nas dezinformacija - rekla je Šantić i dodala da njena opština na pravi način pomaže penzionerima.

Cene
foto: Kurir televizija

Aćimović je naglasio da je Vlada Srbije povukla mnogo dobrih ekonomskih poteza.

- Sto posto smo našli način da krizu držimo pod kontrolom! Ne možemo da se poredimo sa regionom jer smo ubedljivo najbolji po ekonomskim merama. Bez obzira na kritike mislim da je mnogo dobrih poteza povučeno. Dali su nam osećaj da imamo državu iza sebe. Šta je najveća opasnost za Srbiju? Region gori. BiH je pred eksplozijom. Ako nam se krenu povlačiti investitori, to je problem. Kad vam zemlja raste sedam odsto BDP-a, investitori će kopati tunele da dođu do vas - rekao je Aćimović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:31

CENA GASA JEDAN OD POKAZATELJA STABILNOSTI ODNOSA SRBIJE I RUSIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track