Investicije Gasproma u Srbiji kreditiraju i češke banke

Investicije Gasproma u Srbiji kreditiraju i češke banke

InfoBiz -
Deo kredita koje su odobrile češke banke osiguran je kod državne korporacije za osiguranje i garanciju izvoza EGAP i iz njega se finansira modernizacija rafinerija Naftne industrije Srbije, koja je u vlasništvu Gasprpomnjefta

PRAG - Češka Komerčnji banka i Česka sporžitelna uključile su se u bankarski konzorcijum koji sa 258 miliona evra finansira ulaganja ruskog Gasproma u Srbiji.

Deo kredita koje su odobrile češke banke osiguran je kod državne korporacije za osiguranje i garanciju izvoza EGAP i iz njega se finansira modernizacija rafinerija Naftne industrije Srbije, koja je u vlasništvu Gasprpomnjefta.

"Deo kredita namenjen je finansiranju modernizacije rafinerije u Pančevu a radove po sistemu "ključ u ruke" izvode češka preduzeća CB end I i Kovoprojekta iz Brna", kazao je Hospodarzške novini portparol EGAP-a Vlastimil Nesrsta.

Ukupna vrednost radova koje već dve godine izvode ta dva češka preduzeća u pančevačkoj rafineriji je 320 miliona evra. Ruska kompanija Gaspromnjeft saopštila je 10. avgusta da je s međunarodnim bankarskim konzorcijumom dogovorila kredit od 258 miliona evra za nabavku opreme i usluga za modernizaciju rafinerije nafte Naftne industrije Srbije (NIS).

Glavni kreditor i predvodnik konzorcijuma banaka je HSBC banka, a u grupi kreditora su i Češka sporitelna i Komerčni banka. Rok otplate kredita je 10 godina i potrebno je da aranžman potrvrdi i Odbor direktora Gaspromnjefta. Ruski Gaspromnjeft, ćerka-firma Gasproma, većinski paket akcija u jedinoj srpskoj naftnoj kompaniji NIS poseduje od 2009. godine. NIS ima rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu. Češka preduzeća Geotest i Kralovopolska iz Brna učestvovali su i u saniranju ekoloških šteta posle bombardovanja rafinerije tokom intervencije NATO-a u bivšoj Jugoslaviji 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja