OPASNO: Hodalice iz kojih bebe lako mogu da ispadnu!
Foto: Shutterstock

Povučene s tržišta

OPASNO: Hodalice iz kojih bebe lako mogu da ispadnu!

InfoBiz -

Čak deset dubaka povučeno sa tržišta jer nemaju protivklizne trake, pa se dete može prevrnuti, navedeno je na sajtu Ministarstva trgovine

Čak deset hodalica za bebe povučeno je u prethodne dve nedelje sa tržišta zbog rizika od povreda!

Reč je o hodalicama kineskih proizvođača, kod kojih je ustanovljeno da nemaju protivklizne trake, pa se dete može prevrnuti, ispasti iz dupka i ozlediti! Obaveštenje o povlačenju ovih proizvoda sa tržišta objavljeno je na sajtu Nepro, sistema za uzbunjivanje o nebezbednim proizvodima Ministarstva trgovine. Dana 6. januara povučena su dva dupka „pegolini“, modeli „primo“ i „roker“, kineskog proizvođača „Đin Sun Dži plastiks“, a distributeri ovih proizvoda su firme iz Beograda, Arilja, Pančeva i Kragujevca.

Stroge zabrane

- Šetalica ima osam točkova i nema protivklizne trake, pa postoji indicija da dete može da ispadne iz nje i da se povredi prilikom silaska niz stepenice ili vožnje po neravnim površinama - piše na sajtu Nepro i dodaje se da su ovi proizvodi povučeni iz prometa.

Neposredno pred novogodišnje praznike, 29. decembra, kada se inače i kupuje dosta poklona za decu, povučeno je čak osam hodalica koje proizvodi „Šangaj tojs import eksport kompani Čajna“, a koje u Srbiju uvozi kompanija iz Niša. Problematični modeli koji mogu uzrokovati povrede kod beba su W3, W4, W5, W1349, W1351, W1353, W201 i W5203.

- Zabranjuje se nuđenje, izlaganje, isporučivanje i činjenje dostupnim nebezbednih proizvoda dečje opreme, hodalica-dupkova. Naređuje se hitno povlačenje proizvoda i otklanjanje neusaglašenosti - navodi se u obaveštenju Nepro.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže za Kurir da potrošači koji su kupili ove hodalice imaju pravo da traže povraćaj novca.

- Potrošači, po zakonu, imaju pravo da hodalicu vrate u prodavnicu i od uvoznika traže obeštećenje. Međutim, uvoznici to nekada prebacuju na proizvođača i vrlo često se dešava da potrošač ne dobije nazad novac - kaže Papović i dodaje da obeštećenje uglavnom daju ozbiljnije kompanije, koje su dugo na našem tržištu.

Važna je kontrola

Dodaje da bi svaki proizvod trebalo da prođe kontrolu prilikom uvoza, ali da je i tu glavno pitanje šta se tačno kontroliše i na koji način.

- Kontrole bi trebalo da budu redovne i kada se proizvod stavi u promet. Ovo bi trebalo da važi za sve proizvode, bez obzira na to da li dolaze iz zemalja Dalekog istoka ili iz zemalja u okruženju. Kod nas često završe upravo proizvodi koji nisu prošli ozbiljniju kontrolu na Zapadu.

Povučene jakne, pidžame, trenerke

Prodavana i kolica bez šrafova

Zbog rizika od povreda prethodne godine su sa našeg tržišta povučena i kolica iz Poljske kod kojih je, zbog dva nedostajuća šrafa, postojao rizik da se drška odvoji od okvira, što bi moglo prouzrokovati pad deteta iz kolica. Povučene su i brojne trenerke, pidžame i jakne kod kojih postoji potencijalni rizik od gušenja deteta.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja