Bugarin očekuje konstruktivan dijalog sa vladom

Bugarin očekuje konstruktivan dijalog sa vladom

InfoBiz -
Ekonomski deo ekspozea mandatara Ivice Dačića afirmativan je za privrednike, poklapa se sa konceptom ekonomskih mera koje je predložila PKS i nadam se da će biti realno ostvariv, istakao je predsednik PKS

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin izjavio je da privrednici podržavaju koncept buduće ekonomske politike i očekuju konstruktivan dijalog sa novom Vladom Srbije.

Ekonomski deo ekspozea mandatara Ivice Dačića afirmativan je za privrednike, poklapa se sa konceptom ekonomskih mera koje je predložila PKS i nadam se da će biti realno ostvariv, istakao je on.

"Nemamo ni jednu primedbu, svi ciljevi su afirmativni, mi ih podržavmo samo je pitanje na koji način je to moguće ostvariti", rekao je Bugarin napomenuvši da su za septembar najavljene mere za hitno smanje budžetskog deficita.

Komentarišuću Dačićevu poruku da će da štedi država, a ne građani, Bugarin je ukazao da se značajne uštede mogu ostvariti smanjenjem administracije i troškova koje ona pravi kao i administrativnih procedura koje su odnosile ogromno vreme i novac privredi.

Takođe, Bugarin uštede vidi i kroz javne nabavke i smanjenje agencija i regulatornih tela, čija ovlasćenja mogu da se prebace na druge institucije koje to mogu raditi, bez korišćenja budžetskih sredstava.

Prema njegovim rečima, postoji dosta prostora i mesta, gde država može da napravi uštede pod uslovom da je zaista rešena da i učini.

"Ono što je takođe dobro, jeste nagovestena saradnja sa MMF-om kako bi kontrola fiskalne discipline i dalje bila nastavljena i da bi imali eventualnu mogućnost novog zaduživanja u slučaju da bude neophodno", ocenio je predsednik PKS.

Bugarin je ukazao da je možda malo nelogično nezamrzavanje plata i penzija, makar u prvih šest meseci, jer se država suočava sa velikim budžetskim deficitom, koji je daleko iznad definisanog koji je za 2012. godinu (4,25 odsto BDP).

"Pretpostavljam da u tom delu postoji neki plan, koji država misli da može da iskoristi na način, a da ne dođe do zamrzavanja plata i penzija", zaključio je Bugarin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track