PREKO 16 MILIONA DINARA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE: Subvencije dobilo 75 Kruševljana
Foto: Profimedia

nacionalna služba za zapošljavanje

PREKO 16 MILIONA DINARA ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE: Subvencije dobilo 75 Kruševljana

InfoBiz -

Subvencije za samozapošljavanje, koje finansiraju Grad Kruševac i Nacionalna služba za zapošljavanje, dobilo je 75 korisnika u tom gradu, a ugovore su im danas uručili predstavnici tih institucija. Reč je o 75, od ukupno odobrenih 79 subvencija, za koje su Grad i NSZ izdvojili ukupno oko 16,6 miliona dinara.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović rekla je da 64 odsto korisnika subvencija čine žene te da se taj procenat tokom prethodnih godina povećava jer su žene 2016. godine činile manje od trećine korisnika.

Kazala je da se Grad maksimalno trudio "da bude pozitivno i dobro poslovno okruženje za investitore, kompanije, male privrednike i sve koji su želeli da rade u gradu i zapošljavaju naše sugradjane" podsetivši da je na evidenciji nezaposlenih u Kruševcu 2012. godine bio oko 15.900 lica te da ih je sada oko 11.800.

Navela je da Grad Kruševac ove godine za programe samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta te za stručnu praksu i za sticanje praktičnih znanja izdvaja 17 miliona dinara, a NSZ 13,9 miliona dinara, kao i da je lokalna samouprava za program javnih radova izdvojila dodatna 4 miliona dinara.

Direktor kruševačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković rekao je da će, računajući i subvencije za samozapošljavanje koje samostalno dodelju NSZ, u Kruševcu kroz taj program biti otvoreno skoro 100 novih privrednih subjekata, da ih je u Rasinskom okrugu više od 200 te da je ovo jedan od retkih okruga koji tokom prethodnih nekoliko godina konstantno beleži rast broja privrednih subjekata.

Angelina Popadić (46), koja je dobila subvenciju, planira da započne proizvodnju prirodnih kozmetičkih proizvoda. Iako je po struci gradjevinski tehničar, tim poslom se nikada nije bavila.

- Vreme je pokazalo da sam mnogo više naklonjena ovoj drugoj profesiji. Sada mi je cilj da bolje organizujem proizvodnju, da je osmislim i ova subvencija mi je veoma značajna u periodu dok ne počnu da pristižu prihodi, kazala je ona.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track