IZVOZ NA TRŽIŠTE OD 180 MILIONA STANOVNIKA: Srpski sir za Ruse, ali ne mogu i pilići
Foto: Shutterstock

Šansa

IZVOZ NA TRŽIŠTE OD 180 MILIONA STANOVNIKA: Srpski sir za Ruse, ali ne mogu i pilići

InfoBiz -

U Evroazijsku ekonomsku uniju, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija i Jermenija, moći ćemo bez carine izvoziti cigarete, voćnu rakiju i vinjak

Srpske cigarete, topljeni sir, rakija i vinjak mogli bi do kraja ove godine da se nađu na tržištu Evroazijske ekonomske unije (EAEU), čije tržište obuhvata čak 180 miliona stanovnika!

foto: Shutterstock

Odluka o formiranju zone slobodne trgovine između EAEU i Srbije uskoro bi mogla da bude doneta, a kako kaže za Kurir ministar trgovine Rasim Ljajić, sredinom marta definitivno bi trebalo da bude usaglašen tekst sporazuma: - Do sada smo imali sporazum sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, a ovaj sporazum će se odnositi na celu Uniju, uključujući Kirgiziju i Jermeniju.

foto: Zorana Jevtić

Ministar dodaje da Srbija već ima bilateralne sporazume sa Rusijom o povlašćenom izvozu voća i povrća, a novim sporazumom bi se dopunila lista. - Ono što je novina u odnosu na dosadašnji sporazum, koji smo imali pre svega sa Rusijom, sledeći su proizvodi - izvoz 2.000 tona cigareta, oko 1.000 tona određene vrste topljenog sira, voćne rakije i 50.000 litara vinjaka. Ono što nismo uspeli, a tražili smo, bili su izvoz šećera i živinskog mesa. Nije bilo saglasnosti sa druge strane da se tome izađe u susret.

Ljajić naglašava da vidi višestruku korist. - Ono što je za važno za zemlju jeste da je ovo dobar signal za potencijalne investitore i strane ulagače. To što ćemo robu da prodajemo i plasiramo na rusko tržište bez carina, i njima će biti motiv da investiraju u Srbiji.

Kompleksno Posebni pregovori o "fijatu"

Ministar Ljajić najavljuje da će se o izvozu na tržište EAEU automobila kompanije "Fijat automobili Srbija" posebno pregovarati. - Za "fijat" će se pričati van ovog sporazuma jer je to dosta kompleksna stvar. To je posebna priča.

Kurir.rs/ M. Branković Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track