SEKRETARIJAT EVROPSKE ENERGETSKE ZAJEDNICE: Razmatramo žalbe u vezi sa projektima izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji
Ilustracija, Foto: Južne Vesti/LJ.M.

učešće javnosti neophodno

SEKRETARIJAT EVROPSKE ENERGETSKE ZAJEDNICE: Razmatramo žalbe u vezi sa projektima izgradnje mini hidroelektrana u Srbiji

InfoBiz -

Posle mnogobrojnih protesta, akcija vraćanja reka, sukoba lokalnog stanovništva sa izvođačima radova, pisanja žalbi i prijava, ali i nakon poziva Zorana Kesića u svojoj emisiji da građani problem izlože i Evropskoj energetskoj zajednici putem mejla, oglasio se Sekretarijat ove organizacije koji je poručio da se trenutno razmatraju žalbe u vezi sa projektima mini-hidroelektrana u Srbiji.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Svi događaji poslednjih dana i meseci naterali su i Evropsku energetsku zajednicu, sa kojom Srbija ima potpisan sporazum o proizvodnji struje iz obnovljivih izvora, da se oglasi. Kako su saopštili, učešće javnosti sastavni je i neophodni deo procedure procene uticaja na životnu sredinu, koje mora biti osigurano i kasnije dokazano, te da je nepoštovanje ove obaveze osnov da se dobijene dozvole ospore.

- Hidroenergija je prirodan resurs koji treba iskorišćavati u razumnoj meri i u skladu s evropskim pravilima, a takođe i uz poštovanje transparentnosti, pravne sigurnosti i uz odgovornost. Suprotstavljanje lokalnog stanovništva izgradnji malih hidroelektrana investitori i vlasti treba da shvate veoma ozbiljno - navode u saopštenju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Nebojša Mandić

Spremni su da posreduju u razgovorima suprotstavljenih strana i dodaju da ukoliko postoje značajni negativni efekti (na ljude, biljke, životinje, reke, vazduh, klimu, kulturno nasleđe) mora biti izvršena procena uticaja na životnu sredinu.

- Trenutno razmatramo žalbe projekta mini hidroelektrana u Srbiji. Obavezu da sprovedu sve procedure koje se tiču procene uticaja imaju nadležne državne institucije. S obzirom na sistemski problem, Sekretarijat će, u što kraćem roku, organizovati sastanak svih zainteresovanih strana - saopštavaju u EEZ- u.

(Kurir.rs/Južne vesti, LJ.Filipov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track