EKSKLUZIVNO: Vazdušni taksi stiže 2020! (KURIR TV)
Foto: Promo

Kurir na sajmu CEBIT 2018 u Hanoveru

EKSKLUZIVNO: Vazdušni taksi stiže 2020! (KURIR TV)

InfoBiz -

Humanoidni roboti, bespilotni sistemi, pomeranje predmeta mislima samo su neke IT inovacije koje će ljudima olakšati život u ne tako dalekoj budućnosti

Umesto nervoznih službenika ili nespretnih pomoćnika, servisne informacije uskoro će nam davati humanoidni roboti ili će nam asistirati u obavljanju svakodnevnih poslova.

Volokopter

TESTIRAN U DUBAIJU

Volokopter je sredstvo za vazdušni taksi prevoz. Namera je da bude integrisan u postojeću saobraćajnu infrastrukturu da bi se na pouzdan i ekološki prihvatljiv način optimizovao gradski saobraćaj. Ove letelice mogu da lete autonomno ili da se njima upravlja pomoću džojstika, po unapred definisanim putanjama kretanja, a pogon im je na baterije koje se pune na struju. Komponente volokoptera sa slike su „Mercedesove“, „Intelove“ i drugih renomiranih proizvođača. Testiran je u Dubaiju i trebalo bi da ima praktičnu primenu od 2020, a za kupovinu ovog sistema zainteresovan je i Singapur. Cena volokoptera je preko 200.000 evra, ali će sa serijskom proizvodnjom ona padati.

Gužve u gradskom saobraćaju metropola postaće prošlost već za dve godine, kada u praktičnu upotrebu budu pušteni prvi volokopteri - revolucionarni sistem vazdušnog taksija!

foto: Promo

Humanoidni robot KIT

Primenom veštačke inteligencije ovaj simpatičan humanoidni robot uči ponašanje tako što, kad vidi da nekome ko nešto radi treba pomoć, on sam pomaže - pridrži ili ponese neki predmet, doda alat i slično.

foto: Promo

Roboti fudbaleri

Roboti jesu budućnost, ali još ne mogu u potpunosti da zamene ljude, iako su ova dva pokušala da oponašaju sportiste.

foto: Promo

IT igra pomeranja kuglice pomoću moždanih signala

Što je neko opušteniji, to su veće šanse da pobedi. Na dijagramu je to prikazano ravnom linijom, a kada je neko napet ili uzbuđen, dijagram se menja s ravne linije i predstavlja krivu i kuglica se pomera po liniji kao ka golu protivnika.

Ovo su samo neke od inovacija predstavljenih na najpoznatijem sajmu IT industrije CEBIT 2018 u Hanoveru, a informacije o njima za čitaoce Kurira donosi Maja Gazdić, IT inženjer iz „Elektromreža Srbije“.

- Ovogodišnji sajam CEBIT je potpuno redefinisan poslovni i inovacioni sajam koji bi trebalo da doprinese povezivanju i razmeni poslovnih iskustava, kao i razvoju i unapređenju informacionih i inovacionih tehnologija. Akcenat je pre svega na digitalizaciji i njenom značaju koja je razvojna šansa Srbije i koja direktno ili indirektno utiče na ekonomiju, politiku i društvo zemlje - ističe Maja za naš list.

Sajam čine četiri tematske celine (d!talk, d!conomy, d!tec i d!campus), a teme su od IT infrastrukture i bezbednosti, dronova i bespilotnih sistema, uključujući veštačku inteligenciju i humanoidne robote, pa sve do virtuelne realnosti.

- Novina na sajmu je festivalski deo sa zabavnim programom, koji bi na opušten način trebalo da poveže sve učesnike. Cilj sajma je da poveže IT industriju i privrednike, razmena znanja i ideja radi rasta cele ekonomije - istakla je Gazdićeva.

Robot Oliver

SPECIJALNI POZDRAV ZA ČITAOCE KURIRA

Humanoidni robot Oliver bio je atrakcija sajma. Osim što je zabavan, uči i prepoznaje glasove i likove, sakuplja podatke, govori na više jezika, pa se zato koristi u različite komercijalne svrhe na aerodromima, u hotelijerstvu, ugostiteljstvu, zdravstvenoj zaštiti, kancelarijama... Nakon što je učesnike sajma zabavio plesom uz pesmu „Billie Jean“ Majkl Džeksona, Oliver je uputio specijalan pozdrav čitaocima Kurira, što možete videti na sajtu Kurir.rs.

foto: Promo

PERFORMANSE ROBOTA

visok: 1.280 mm

težak: 60 kg

brzina kretanja: 3,2 km/h

Ram memorija: 1 G

Rom memorija: 16 G

CPU: 1.8 GHz

Kapacitet baterije: 30 Ah, 24 v

Cena: 30.000 evra *

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track