MLADI ZAVARIVAČI POKAZALI SVOJE UMEĆE: Zanat je zlata vredan, majstori lako nalaze dobro plaćen posao
Foto: Foto: GIZ

Sajam tehnike

MLADI ZAVARIVAČI POKAZALI SVOJE UMEĆE: Zanat je zlata vredan, majstori lako nalaze dobro plaćen posao

InfoBiz -

Na 62. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća na Beogradskom sajmu, održano je Republičko takmičenje učenika srednjih škola i zavarivača do 22 godine iz privrede "Mladi zavarivač 2018."

Učestvovalo je ukupno 50 takmičara iz 20 srednjih mašinskih škola, kao i troje takmičara iz inostranstva.

Pobednici iz Srbije su se automatski kvalifikovali za učešće na Svetskom prvenstvu zavarivača.

- Mladi radnici koji su se školovali u profilu bravar-zavarivač veoma su traženi u privredi kod nas i u svetu. Odmah nakon školovanja pronalaze posao za koji su, za srpske uslove, dobro plaćeni, a za to im je potrebno praktično iskustvo. Zahvaljujuci uvođenju učenja kroz rad u program ovog obrazovnog profila broj zainteresovanih za upis u poslednjih nekoliko godina sasvim sigurno se duplirao - kaže Siniša Kojić predsednik Zajednice mašinskih škola i direktor Politehničke škole u Kragujevcu.

foto: Foto: GIZ

Nadmetanje mladih zavarivača organizovano je u dve kategorije. Učenici srednjih mašinskih škola takmičili su se u teorijskom znanju i praktičnim veštinama, dok su mladi zavarivači do 22 godine pokazali svoje umeće u praktičnom delu. Obe kategorije imale su isti praktični zadatak.

Zahvaljujući projektu „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“, koji sprovode Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i GIZ, šansu da tokom školovanja steknu primenljivo praktično znanje, nekoliko godina unazad imaju učenici tehničkih i mašinskih škola u Srbiji koje su uključene u projekat.

Iz prve generacije bravara-zavarivača koja je upisana školske 2014/15.godine, od njih 79, koliko je položilo završni ispit, više od 60 odsto zaposlilo se odmah ili par meseci nakon zavšnog ispita.

foto: Foto: GIZ

- Iz prve generacije naše škole, svi su se zaposlili. Za pronalaženje zaposlenja veoma je važno praktično znanje, a zahvaljujući ovom programu oni su dobili šansu da ga steknu - kaže Kojić i dodaje da je princip saradnje privrede i obrazovanja veoma važan za ekonomski razvoj i razvoj investicija, jer privreda ne može da funkcioniše bez dobro obučenog kadra.

Takmičenje su organizovali Ministаrstvo prosvete, nаuke i tehnološkog rаzvojа Republike Srbije, Zаjednicа mаšinskih školа Republike Srbije (ZMŠ RS), Društvo zа unаpređivаnje zаvаrivаnjа u Srbiji (DUZS) i Beogrаdski sаjam, uz podršku Privredne komore Srbije i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru programa Nemačko-srpske razvojne saradnje.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track