BEZOBRAZLUK: Firme duguju četiri milijarde za eko-taksu
Foto: Shutterstock

Zagađivači ne daju izveštaje

BEZOBRAZLUK: Firme duguju četiri milijarde za eko-taksu

InfoBiz -

Čak 40 odsto kompanija do 31. marta nije dostavilo podatke na osnovu kojih plaćaju namet za zaštitu životne sredine, pa nadležni spremaju 6.200 prijava

Agencija za zaštitu životne sredine sprema prekršajne prijave protiv 6.200 kompanija koje zagađuju životnu sredinu zbog toga što do 31. marta ove godine nisu dostavile izveštaje na osnovu kojih im se naplaćuje ekološka taksa za 2017, saznaje Kurir.

Rok nije ispoštovalo čak 40 odsto firmi koje podležu toj obavezi, a ako se uzme u obzir da je prošle godine država od svih zagađivača naplatila 10 milijardi dinara, to znači da u ovom trenutku duguju najmanje četiri milijarde dinara.

- Iako je rok za dostavljanje izveštaja na osnovu kojih Agencija za zaštitu životne sredine određuje visinu ekološke takse za svaku firmu pojedinačno istekao 31. marta, čak 40 odsto firmi nije ispunilo tu svoju zakonsku obavezu. Dok god kompanije ne dostave izveštaje Agenciji, nadležno ministarstvo ne može da im odreže koliku taksu treba da plate. Kašnjenje je verovatno pokušaj firmi da odlože plaćanje takse, što ide na štetu države, jer su u pitanju milijarde dinara - kaže izvor Kurira iz Agencije za zaštitu životne sredine.

foto: Beta

Direktor ove agencije Filip Radović potvrđuje saznanja Kurira i ističe da iako kažnjavanje nije cilj Agencije, ono će biti preduzeto protiv svih koji ne ispune svoju obavezu.

- Uvidom u informacioni sistem Nacionalnog registra izvora zagađivanja (NRIZ), do 31. marta 2018. podatke nije dostavilo približno 6.200 pravnih lica i preduzetnika koji Agenciju izveštavaju po različitim osnovama. U toku aprila Agencija će Prekršajnom sudu u Beogradu dostaviti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv svih koji nisu ispunili svoje obaveze. Cilj Agencije nije da po svaku cenu kazni preduzeća koja nisu dostavila izveštaje, već da dobije relevantne podatke. Dostavljeni podaci su veoma važni za pravilno upravljanje životnom sredinom na svim nivoima vlasti, od republičkog do lokalnog. Ukoliko preduzeća neće da ispune svoje obaveze, neophodno je pokretanje mehanizma kazni - rekao je Radović za Kurir.

Činjenice

KO MORA DA PLAĆA EKO-TAKSU

- Firme i preduzetnici koji emituju zagađujuće materije u vazduh i vodu

- Firme i preduzetnici koji generišu otpad ili upravljaju njime

- Uvoznici i proizvođači proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada

- Uvoznici i proizvođači koji stavljaju na tržište napunjenu ambalažu I plastične kese

Slavica Tomčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) ČIJE JA LUKSUZNA VILA NA POVLENU, VREDNA 1,5 MILIONA EU?! Šešelj tvrdi da je Dušana Mihajlovića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track