CARINSKI RAT: Makedonci neće srpsko brašno!
Foto: Shutterstock

Žitounija traži recipročne mere

CARINSKI RAT: Makedonci neće srpsko brašno!

InfoBiz -

Poslovno udruženje Žitounija iz Novog Sada podnelo je inicijativu nadležnim državnim organima da odmah uvedu mere reciprociteta prema uvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije i optužilo vlasti te zemlje da su uvedenim merama učinile da uvoz brašna iz Srbije bude „gotovo neisplativ“.

- Stvarni cilj novih procedura, koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede Makedonije, jeste da se uvoznicima brašna iz Srbije znatno povećaju troškovi uvoza i manipulacije brašnom, kao i produžavanje vremena stavljanja brašna u promet na domaćem tržištu, odnosno da se uvoz brašna iz Srbije učini gotovo neisplativim - navela je Žitounija u saopštenju.

Dodaje se da srpski izvoznici zbog tih mera makedonskih vlasti očekuju realan pad izvoza brašna na makedonsko tržište i znatnu ekonomsku štetu.

U inicijativi koju je Žitounija podnela ministru trgovine Rasimu Ljajiću predlaže se da se makedonskoj strani odmah uvedu slične mere reciprociteta na neke, za njih važne, izvozne proizvode.

- Predlažemo da se izaberu mere uz obrazoženje da je to uobičajena procedura koja „ne stvara dodatne troškove“ - navodi se u saopštenju.

Kurir / E.K.

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track