SVET SE OTIMA ZA SRPSKE RADNIKE: Stranci zapošljavaju najbolje zanatlije! Ovo su NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA NA ZAPADU!
Foto: Profimedia

ponude

SVET SE OTIMA ZA SRPSKE RADNIKE: Stranci zapošljavaju najbolje zanatlije! Ovo su NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA NA ZAPADU!

InfoBiz -

Oko 100.000 naših zanatlija pomno prati pozive inostranih zemalja i čeka priliku za posao koji je mnogo bolje plaćen nego ovde

Tesar, moler, zidar, vozač samo su neki od poslova za koje se radnici iz Srbije rado opredeljuju kad im na vrata zakuca poslodavac iz inostranstva.

Ekonomsko razvijenim svetskim i evropskim državama radna snaga je preko potrebna, pa sve češće zapošljavaju kandidate sa naših prostora koji, bez obzira na stepen stručne spreme, ne odbijaju priliku da dobro zarade.

Zanatlije na ceni

- Srbi su u svetu prepoznatljivi kao dobri radnici, pa nije čudno što ih inostrani poslodavci traže. Njima trebaju ljudi. Ne samo zbog pukog obavljanja poslova već i zbog održavanja čitavog sistema - rekao je za Kurir potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić.

Prema njegovim rečima, poslodavci u inostranstvu najviše traže zanatlije iz Srbije.

- Što se tiče zanatlija, nema profila koji nije tražen u inostranstvu. Poslodavci preko granice najviše zapošljavaju skeledžije, varioce, molere, stolare, parketare, zidare, tesare, zatim keramičare, stolare, vozače, kuvare, konobare i mesare. Sada imamo 100.000 zanatlija i svi bi mogli da idu u inostranstvo i dobro zarade - istakao je Rodić.

On navodi da su srpski radnici najtraženiji u Nemačkoj, ali da ih rado upošljavaju i poslovođe iz drugih evropskih i svetskih zemalja.

foto: Printscreen

Dobra zarada

- Tradicionalno smo najtraženiji u Nemačkoj, zatim u Austriji, a sada i u Francuskoj. Što se tiče severnih zemalja, ni tu ne zaostajemo. Traže nas u Švedskoj, Španiji, Italiji - naglasio je Rodić i dodao:

- Svet traži ljude koji će održavati pruge, puteve, zgrade, liftove, elektroinstalacije. A mi smo vredni radnici. Pored ovih zanatlijskih profila, traže se i medicinske sestre, doktori i inženjeri. U inostranstvu se poslovi dobro plaćaju, a to je, složićete se, svima primamljivo - navodi Rodić.

Slovaci deportovali 24 radnika

PAZITE DA VAS NE PREVARE

Nakon što je Slovačka nedavno deportovala 24 srpska državljanina zbog rada na crno, Rodić savetuje da se dobro proveri rad agencije za koju se neko odluči.

- Treba proveriti te agencije, da se vide reference, da se proveri da li imaju neku sudsku zabranu, da se dobro proveri ugovor, koji mora biti overen u sudu. Radnici moraju biti zbrinuti penziono i socijalno i da imaju obezbeđen smeštaj. Najbolje je otići u predstavništvo ambasade zemlje za koju se neko odluči i tamo se raspitati za agenciju preko koje idete da li je registrovana za to - ukazuje on.

Kurir / D. Stamenković - M. Branković

Foto: Profimedia, Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) "MOŽETE SAMO DA SANJATE DA SRBIJA PRIZNA KOSOVO!"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja