PRIVREDNA SARADNJA: Japanci ukidaju tarife za srpske izvoznike?
Foto: Zorana Jevtić

O čemu su razgovarali privrednici dve zemlje

PRIVREDNA SARADNJA: Japanci ukidaju tarife za srpske izvoznike?

InfoBiz -

Kompanije iz Srbije su japanskim kolegama ponudile saradnju u oblasti poljoprivredne proizvodnje i primeni IT rešenja u agraru

Žitarice, smrznuto voće i povrće i med, kao i IT rešenja u oblasti poljoprivrede, glavni su proizvodi koje su srpski privrednici predstavili kompanijama iz Japana, čiji su predstavnici zajedno sa premijerom te zemlje Šinzo Abeom boravili u Srbiji.

Kako za Kurir ističe sekretar Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom u PKS Nenad Đurđević, na sastanku su predstavljene mogućnosti međusobne saradnje kompanija iz dve države, a razgovaralo se i o japanskom uvoznom tarifnom sistemu, kao i o mogućnosti potpisivanja novog trgovinskog sporazuma.

- Predstavili smo kompanije iz oblasti proizvodnje zamrznutog voća i povrća, IT rešenja iz oblasti visoke tehnologije u proizvodnji i primeni u poljoprivredi, kao i kompanije koje se bave proizvodnjom i izvozom poljoprivrednih proizvoda. Izvoz bi mogao da bude povećan kad su u pitanju žitarice, soja, kukuruz i pšenica, zamrznuto voće i poveće i med.

Ova poseta mogla bi da znači i ukidanje nekih japanskih tarifa za naše privrednike, a postoji i šansa za potpisivanje novog trgovinskog sporazuma sa Japanom jer još uvek radimo po sporazumu iz 1959. godine - kaže Đurđević i dodaje da je glavna tema sastanka privlačenje investicija iz Japana.

Među 16 japanskih kompanija koje su posetile Srbiju bile su „Micubiši“, „Japan tobako“, „Jazaki“, „Sumitomo“, „NTT data“, SRA, dok su se sa srpske stane predstavili „Sirogojno“, „Masterfriko“, „Komtrejd“, „Nektar“, „Haj-tek“, ITN, „Lučić grupa“, „Enetel solušn“, „Micubiši korporejšen“ kancelarija u Srbiji, Rajfajzen banka, Japanska poslovna alijansa Srbija...

Činjenice

MED, CIGARE I VOĆE

- Srbija u Japan izvozi prvenstveno duvan i prehrambene proizvode

- Iz Japana Srbija uvozi putničke automobile i mašine

- Smrznuto voće i poveće, med i IT rešenja u poljoprivredi šansa Srbije za izvoz u Japan

Kurir / Slavica Tomčić

Foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVAKO JAPANCI POKAZUJU PRIJATELJSTVO: Evo zašto ih Srbi vole, iako su na dalekom Istoku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track