I Španija na infuziji: Traži 100 milijardi evra!

I Španija na infuziji: Traži 100 milijardi evra!

InfoBiz -
Ta zemlja postaće četvrta, ali i najveća članica Evropske unije koja traži pomoć od 2010. godine

MADRID - Španija će od evrozone zatražiti finansijsku pomoć za svoje banke, čime će ta zemlja postati četvrta, ali i najveća članica Evropske unije koja traži pomoć od 2010. godine kada je izbila dužnička kriza u zemljama koje koriste evro. Posle ministarske tele-konferencije Evrogrupe, u Briselu je zvanično objavljena spremnost zone evra da "pozitivno odgovori na zahtev za pomoć" Španije - za njen bankarski sektor, do 100 milijardi evra, prenela je agencija AFP.

"Evrogrupa je obaveštena da će španske vlasti uskoro formalno zatražiti pomoć i spremna je da pozitivno odgovori na taj zahtev", piše u saopštenju u kojem se navodi da ukupan iznos kredita može "ići do 100 milijardi evra". Španski ministar ekonomije Luis de Gindos rekao je u Madridu da pomoć neće biti uslovljena novim merama štednje u Španiji, jer će biti namenjena isključivo bankarskom sektoru, javlja agencija AP. Špansko bankarstvo ima velike gubitke zbog masovnih višegodišnjih špekulacija na tržištu nekretnina, ali i zbog ukupnih ekonomskim nedaća Španije - velikih troškova zaduživanja i rekordne nezaposlenosti u EU, od oko 24 odsto.

Ministar De Gindos na konferenciji za novinare nije rekao koliko će novca tražiti Španija, navodeći da najpre treba sprovesti nezavisnu revizija španskog bankarskog sektora. U danas objavljenom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda procenjuje se da je španskim bankama potrebna dokapitalizacija od najmanje 40 milijardi evra, dok je premijer Švedske Frederik Rajnfelt rekao da se "razgovara o paketu do 80 milijardi evra". Rajnfelt je ocenio da bi to mogla biti "jedna od najvećih finansijskih operacija spasavanja koje je svet video". Do sada su pomoć evrozone i međunarodnih finasijskih institucija dobili Irska, Portugal i Grčka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja