MIHAJLOVIĆEVA SA JORGOSOM CIPRASOM: Srbija i Grčka za efikasniji transport železnicom
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Grčka delegacija u Beogradu

MIHAJLOVIĆEVA SA JORGOSOM CIPRASOM: Srbija i Grčka za efikasniji transport železnicom

InfoBiz -

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa generalnim sekretarom za međunarodne ekonomske odnose Ministarstva spoljnih poslova Grčke Jorgosom Ciprasom o saradnji dve zemlje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Dogovoreno je da se formira zajednička komisija Srbije, Makedonije i Grčke, čiji će glavni zadatak biti efikasniji železnički transport robe od luke Pirej do Srbije i dalje prema zemljama centralne i istočne Evrope, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ta radna grupa, kako je navedeno, radiće na boljoj koordinaciji i sprovodjenju zajedničkih aktivnosti tri zemlje na modernizaciji železnice i smanjenju zadržavanja vozova na granicama, kako bi se skratilo ukupno vreme transporta robe železničkim Koridorom 10.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Modernizacija železnice je, uz završetak drumskog Koridora 10, prioritet Srbije u oblasti infrastrukture. Srbija i Grčka treba još bliže da saradjuju kako bi iskoristile mogućnosti Koridora 10 kao ključnog tranzitnog pravca u regionu", rekla je Zorana Mihajlović.

Cipras je ocenio da postoji prostor da se dodatno unapredi ekonomska saradnja Srbije i Grčke."To se odnosi kako na povećanje robne razmene, tako i na saradnju u oblasti transporta", rekao je on.

BONUS VIDEO: Prugom od Beograda do Soluna za 6 sati

Na sastanku je razgovarano i o grčkim kompanijama koje rade na izradnji drumskog Koridora 10 i planovima Srbije za završetak radova na južnom i istočnom kraku tog putnog pravca.Takodje je razmatrana i bilateralna saradnja u oblasti medjunarodnog drumskog transporta i predloženo je da se u što kraćem roku održi novi sastanak Mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track