Nova vlada će morati da poveća PDV

Mihailo Crnobrnja

Nova vlada će morati da poveća PDV

InfoBiz -
Vlada treba da smanji javnu administraciju, ali nisam siguran kako će uspeti da sama sebi odseče ruku, rekao dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju

BEOGRAD - Povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) verovatno će biti jedna od mera koje će nova vlada Srbije morati da preduzme, kao i da smanji administraciju, ocenio je dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihailo Crnobrnja.

"Jedna od mera nove valde će verovatno biti povećanje PDV jer ne vidim drugi način kako da se popuni rupa u budžetu", rekao je Crnobrnja na konfereniciji "Ekonomska realnost Srbije - šta nas čeka od jeseni", koju je organizovala fondacija "Konrad Adenauer" i Biznis info grupa.

On je napomenuo da vlada treba da smanji javnu administraciju, ali je dodao da nije siguran kako će "vlada uspeti da sama sebi odseče ruku".

"Smanjenje javne administracije donelo bi povoljnosti na duži period", kazao je Crnobrnja navodeći da se efekti te mere ne bi odmah osetili.

Nova vlada Srbije, kako je istakao, treba da poradi i na smanjenju sive ekonomije, odnosno da je "prevede u neku drugu boju" i na taj način poveća prihode državne kase.

Prema rečima Crnobrnje, hitan posao buduće vlade biće i podsticanje izvozno orjentisane proizvodnje i pospešivanje zapošljavanja.

On je ukazao da treba pomoći investitorima i podsetio da je od ukupno 287 predloga Saveta stranih investitora odlazeća vlada prihvatila manje od 20 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja