JAVAŠLUK U SRBIJAVODAMA: Sertić oprostio Puzoviću milion evra!
Foto: Zorana Jevtić

Evo kako arče novac građana

JAVAŠLUK U SRBIJAVODAMA: Sertić oprostio Puzoviću milion evra!

InfoBiz -

Ministarstvo privrede potpisalo sa „Srbijavodama“ ugovor kojim je praktično otpisan kredit od 120 miliona dinara tom preduzeću

Ministarstvo privrede, na čijem čelu je tada bio Željko Sertić, oprostilo je dug od milion evra JVP „Srbijavode“, kojim već četvrtu godinu upravlja Goran Puzović.Naime, prema dokumentima do kojih je došao Kurir, Sertić i Puzović su 31. decembra 2015. godine potpisali ugovor o konverziji potraživanja države od 120 miliona dinara (oko milion evra) prema „Srbijavodama“ u kapital tog javnog preduzeća. Ovaj ugovor zaključen je na osnovu zaključka Vlade Srbije donetog samo dan uoči potpisivanja.Budući da je država već stopostotni osnivač i vlasnik „Srbijavoda“, ova odluka formalno znači dokapitalizaciju javnog vodoprivrednog preduzeća, ali je suštinski to oprost duga, objašnjavaju upućeni.

Dokaz... Ugovor o oprostu duga
Dokaz... Ugovor o oprostu duga

Dug se, kako saznajemo, odnosi na kratkoročni beskamatni kredit u pomenutom iznosu koji je Vlada Srbije još 2013. godine odobrila „Srbijavodama“, a „na ime obezbeđenja sredstava za održavanje tekuće likvidnosti“. Zanimljivo je, međutim, da je baš tokom te godine, pre i posle pozajmice, Puzović oročio u već tada problematičnoj Univerzal banci ukupno 100 miliona dinara iz poslovanja „Srbijavoda“, i taj novac je izgubljen 2014. s bankrotom banke.Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, objašnjava da je postao trend da država odobrava pozajmice, a kad ne može da ih naplati, onda ih pretvara u svoj kapital, što je apsurdno.- Umesto da „Srbijavode“ posluju pozitivno i pune budžet, oni koriste pozajmice, koje im država kasnije otpisuje. Trebalo bi, po preporuci Vlade, da na kraju godine uplate dividende u budžet, a ispada da njihov rad finansiraju poreski obveznici. Lako je biti direktor kada iza sebe imate državu koja je, kad zapne, spremna da zažmuri na jedno oko ili progleda kroz prste - kaže Ninić za naš list.

Željko SertićREKAO PA POREKAOŽeljko Sertić nije želeo da komentariše konverziju duga „Srbijavodama“ u decembru, iako je samo četiri meseca ranije, dok je još bio na čelu Ministarstva privrede, tvrdio u razgovorima s predstavnicima MMF da „država više ne finansira rad javnih preduzeća jer ona sama izmiruju svoje obaveze“. On nas je uputio na resorno ministarstvo, ali ni posle nekoliko dana niko ni u Ministarstvu privrede, koje je „oprostilo“ kredit, niti Ministarstvu finansija, koje je odobrilo kredit, nije odgovorio na pitanje zbog čega je dug otpisan.

Goran PuzovićPARE OTIŠLE IZVOĐAČIMADirektor „Srbijavoda“ Goran Puzović potvrdio je saznanja Kurira o dugovanjima prema državi.- Tačno je da smo dobili 120 miliona dinara juna 2013. preko ugovora o kreditu od Ministarstva privrede i finansija. Novac je potrošen na neizmirene obaveze prema izvođačima i održavanje tekuće likvidnosti - objašnjava Puzović. U pisanoj izjavi iz njegovog kabineta navode i da „Srbijavode“ uspevaju da, pored teškoća u finansiranju i uz mere štednje, posluju pozitivno, ali nisu objasnili zašto nisu namirli dug prema državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track