Đelić kandidat za predsednika EBRD

Počinje zasedanje

Đelić kandidat za predsednika EBRD

InfoBiz -
Kandidatura bivšeg potpredsednika Vlade Srbije izazvala je veliko odobravanje među finansijskim institucijama i stručnjacima u EBRD

BEOGRAD - Guverner Srbije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i potpredsednica vlade Verica Kalanović predvodi delegaciju Srbije na godišnjem zasedanju te finansijske institucije, koja danas počinje u Londonu, gde će se raspravljati o ekonomskoj krizi i izboru novog predsednika EBRD.

Jedan od kandidata za izbor predsednika te velike finansijske institucije je bivši potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Na redovnom dvodnevnom zasedanju Odbora guvernera EBRD, biće razmatrani problemi sa kojima se sreću sve finansijske institucije.

Glavna tema je finansijsko resturkturiranje čitavog sistema i razmatranje dugoročnih izvora finansiranja, rekla je Kalanovićeva.

Kalanovcićeva je kazala kako je osnovni zadatak delegacije Srbije da obezbedi dalju podršku EBRD, makar u onom obimu u kome je sada ima.

Kalanovićeva je podsetala da je u prethodne dve godine EBRD u Srbiju plasirao više od pola milijarde evra u realizaciju velikih projekata, među kojima je izgradnja Koridora 10, a drugi deo finansiranja je usmeren u realni sektor.

Druga važna tema biće izbor predsednika banke i po prvi put za to mesto se bori čak pet kandidata, navela je Kalanovićeva.

Kalanovićeva je naglasila da je Đelićeva kandidatura izazvala veliko odobravanje među finansijskim institucijama i stručnjacima u EBRD.

"Đelić je kandidat koji se svojim kvalitetima preporučio i naišao na odobravanje onih koji znaju šta znači mesto predsednika banke, tako da očekujem da će se Srbija ozbiljno uključiti u utakmicu za izbor predsednika", istakla je Kalanovićeva.

Dosadašnji predsednik EBRD Tomas Mirov, za sledeći mandat nema podršku vlasti u domovini Nemačkoj, a moraće i da se nadmeće sa još četiri kandidata, pošto ministri finansija EU nisu uspeli da se dogovore o jedinstvenom kandidatu.

U srpskoj delegaciji u Londonu biće predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kabineta premijera i kabineta Kalanovićeve, kao i kandidat za predsednika EBRD Đelić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja