MMF danas završava posetu, Srbija ispunila zadate ciljeve
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Okončana četvrta revizija aranžmana

MMF danas završava posetu, Srbija ispunila zadate ciljeve

InfoBiz -
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas završava posetu Beogradu povodom četvrte revizije trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom.

Od 18. februara, kada je misija MMF počela zvanične razgovore sa vlastima u Srbiji, proveravano je stanje javnih finansija, restrukturiranje javnih sistema, racionalizacija javnog sektora i okončanje privatizacije preduzeća.

Predstavnici MMF-a su ukazivali da će za Srbiju najveći izazov biti smanjenje javnog duga i racionalizacija javnog sektora, kao i okončanje strukturnih reformi. MMF je februara 2015. godine odobrio Srbiji trogodišnji aranžam iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra.

Ruf: Beograd ispunio i većinom premašio zadate ciljeve

Ekonomski program Srbije je ostvario dobre rezultate, i svi kvantitativni ciljevi izvršenja za kraj decembra su ispunjeni, a većinom i značajno premašeni, ocenio je danas šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Džejms Ruf.

"Svi kvantitativni ciljevi izvršenja za kraj decembra su ispunjeni, a većinom i značajno premašeni. Fiskalni deficit, koji je u 2015. godini iznosio 3,7 procenata BDP-a, bio je na najnižem nivou od 2008. godine. U uslovima poboljšanja poverenja i pada kamatnih stopa, Srbija je ponovo zabeležila pozitivan rast, delom zahvaljujući znatnom povećanju stranih investicija", konstatovao je šef misije MMF.

Misija MMF, koju predvodi Ruf, posetila je Beograd u periodu od 18. do 26. februara 2016. godine radi otpočinjanja razgovora o četvrtoj reviziji stand-by aranžmana (SBA) iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF-om. "Misija MMF-a je vodila otvorene i konstruktivne razgovore sa vlastima o politikama koje su potrebne da bi se završila četvrta revizija SBA. Mada je ostvaren značajan napredak u realizaciji programa, zbog opštih izbora je sa vlastima dogovoreno da nastavimo razgovore u okviru naknadne posete posle formiranja nove vlade", naveo je Ruf. Ekonomski program Srbije je, kako dodaje, ostvario dobre rezultate. Kako dodaje, "inflacija se zadržala na niskom i stabilnom nivou, što predstavlja najdelotvorniji način da se zaštiti realna vrednost plata i penzija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track