ČOVIĆEVA FABRIKA PRED BANKROTOM: Prima produktu zavrnuti struja i gas!
Foto: Zaorana Jevtić

Kraj

ČOVIĆEVA FABRIKA PRED BANKROTOM: Prima produktu zavrnuti struja i gas!

InfoBiz -
Pritisnuta visinom duga od 10 miliona evra prema Novoj Agrobanci, fabrika je od novembra prošle godine u stečaju i bez šanse za reorganizaciju

KIKINDA - „Prima produkt“, nekadašnji ponos prehrambene industrije u Kikindi, nalazi se pred bankrotom. Prerada je zamrla, a fabrika za preradu voća i povrća mesecima je bez osnovnih energenata - struje i gasa.Pretprošle sezone se u fabrici, čiji je većinski vlasnik fabrika FMP nekadašnjeg potpredsednika Vlade Nebojše Čovića, uslužno radilo za druge firme, a bez sopstvene proizvodnje su već dve godine.Stečaj u „Prima produktu“ proglašen je novembra 2015. Pokrenut je na predlog Nove Agrobanke u stečaju jer „Prima produkt“ nije ispunio obaveze prema unapred pripremljenom planu reorganizacije. Fabrika samo ovoj banci duguje 10 miliona evra.Krajem januara održano je prvo poverilačko ročište na kojem je razmatran ekonomsko-finansijski izveštaj koji je sastavila stečajna upravnica Jelica Vukolić.- Ona se izjasnila da „Prima produkt“ ne može da se reorganizuje. Kao argumente navela je da kikindska fabrika već duže vreme nema proizvodnju i da su joj isključeni struja i gas. U roku od 90 dana treba da se usvoji novi plan reorganizacije. Ukoliko taj dokument ne bude donet u predviđenom roku, biće proglašen bankrot - izjavio je sudija Privrednog suda u Zrenjaninu Radomir Radojčić i dodao da će se naredno ročište održati 27. aprila.Ova kikindska fabrika je privatizovana 2002. godine. Međutim, privatizacija je poništena jer su tadašnji vlasnici, među kojima je bio i biznismen Ðorđije Nicović, kreditno zaduživali fabriku. Kao na traci, u vrućoj direktorskoj fotelji smenjivali su se direktori, ali boljitka nije bilo, pa je svojevremeno ova privatizacija proglašena za „crnu ovcu“ u Srbiji.Usled nenaplativosti svojih potraživanja, banke su prodale nepokretnosti i pokretnu imovinu, koju je početkom 2007. godine kupio Stojan Ždrnja iz Subotice. Tako je nastao „Prima produkt“, a Ždrnja je odlučio da se umesto nekadašnje prerade boranije, paprike, luka, krastavaca i cvekle, posveti isključivo grašku i kukuruzu šećercu. Poslednjih godina o poslovanju „Prima produkta“ odlučivao je većinski vlasnik Nebojša Čović. Ova fabrika je pre desetak godina proizvodila oko 7.500 tona konzerviranog povrća, a više od polovine proizvodnje plasirano je na rusko tržište i tržište još nekih zemalja.

Problem za sve većinski vlasnik finansijski ugrožen zbog kikindske fabrikeDIREKTORKA: I FMP DUGUJEMO MILION €BEOGRAD - Nebojša Čović nije želeo da daje izjave povodom toga što „Prima produktu“ preti bankrot, ističući da nije on većinski vlasnik, već njegova supruga. Uputio nas je na Ljubicu Milojković, koja je bila direktor kikindske firme do njenog odlaska u stečaj novembra prošle godine. Milojkovićeva za Kurir kaže da su male šanse da se „Prima produkt“ spase bankrota jer je 99 odsto proizvodnje izvozio na rusko tržište, što je stalo zbog neisplativosti, odnosno pada rublje u odnosu na evro. Ona dodaje da ova fabrika ima savremenu opremu, ali da je mala verovatnoća da će moći da izađe iz krize.- „Prima produkt“ većinskom vlasniku FMP duguje 130 miliona dinara, što je oko milion evra, pa smo time i njega ugrozili. Ako bi neko i hteo da pomogne kroz reorganizaciju, problem je što i ove godine nemamo tržište za izvoz - objašnjava Milojkovićeva.

S. Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track