VUČIĆ: Srbija ekonomski tigar jugoistočne Evrope
Foto: Nemanja Pančić

Premijer na svetskom ekonomskom forumu u Davosu

VUČIĆ: Srbija ekonomski tigar jugoistočne Evrope

InfoBiz -
Srbija, ako sprovede ekonomske reforme, a prvi rezultati pokazuju da hoće, može postati ekonomski tigar jugoistočne Evrope - uveren je premijer Vlade Srbije Aleksandra Vučić.

On je na ekonomskom forumu u Davosu najavio da će imati mnogo bilateralnih susreta sa kompletnom svetskom ekonomskom elitom, od predstavnika „Majkrosofta“, „Golden Saksa“, do veoma važnog sastanka sa Sumom Čakrabartijem, šefom EBRD.

- Verujem da ću se sresti sa bar 40 mojih kolega predsednika vlada i predsednika država i da ćemo neke stvari da naučimo i da sagledamo iz drugačijeg ugla. Imamo o čemu da govorimo o Srbiji - naveo je Vučić. On je dodao da su mnogi pokušavali da dobiju pozivnicu za skup svetske političke, finansijske i ekonomske elite.Vučić je u autorskom tekstu „Budućnost srpske ekonomije“, objavljenom na zvaničnom portalu tog foruma, napisao da su reforme dale rezultate, a strane direktne investicije u Srbiji zabeležile su rast od skoro 30 odsto u 2015. Cilj je da se javna ulaganja povećavaju sa tri odsto BDP u 2016, a za jedan do 1,5 odsto BDP u narednih nekoliko godina i tako obezbedi završetak auto-puta od Mađarske do Makedonije i Bugarske (Koridor 10), auto-puta od Beograda do obale Jadrana u Crnoj Gori (Koridor 11) i brzih pruga od Beograda do Budimpešte do 2018.Vučić je juče izjavio i da je Srbija pokazala da može da bude pouzdan partner kada je reč o migrantskoj krizi, podsetivši da se i dalje čeka na evropsko rešenje.

- Mislim da je Angela Merkel radila najbolje što je mogla i mnogi zaboravljaju ono što ću na svakom mestu ovde da kažem, ne zato što mi je to zbog bilo čega potrebno već zato što je to fer da se kaže - da nije bilo Angele Merkel, pitanje je da li bismo mi na Balkanu sačuvali mir i stabilnost - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track