ČADEŽ: Izvoz jabuka u EU bez carine štedi nam milione evra
Foto: Fonet

Potencijal

ČADEŽ: Izvoz jabuka u EU bez carine štedi nam milione evra

InfoBiz -
Mere Evropske unije o oslobađanju od carina pojedinih proizvoda, koje ne obuhvata ŠP, biće produžene u decembru, što će našim proizvođačima uštedeti oko 20 miliona evra nameta u ovoj godini, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je naveo da su inicijativu za blagovremeni produžetak važenja tih mera pre dva meseca udruženim snagama pokrenule PKS i Privredna komora Kosova, i da su iz Brisela upravo dobili prvo zajedničko pismo tim povodom.

"Dobili smo prvo pismo od komesara za proširenje EU i politiku susedstva Johanesa Hana i iz Generalnog direktorata za trgovinu da će na vreme to u decembru biti odlučivano, završeno i produženo. To su velike stvari za neke grupe proizvoda, kao što su jabuke, šljive, kukuruz šećerac, koji sa carinskim nametima ne mogu da budu konkurentni u odnosu na evropske partnere", rekao je on.

Prema njegovim rečima, "samo na taj način, štedimo našim proizvođačima oko 20 miliona evra nameta u ovoj godini".

Komentarišući saradnju privrednih komora Srbije i Kosova, Čadež je podsetio da one od početka godine rade ne samo na međusobnom povezivanju, već su inicirale i stvaranje zajedničke mreže i institucije svih privrednih komora zapadnog Balkana, što je i urađeno, a čiji se rezultati delovanja na povezivanju kompanija i privreda već vide. U poslednja tri meseca, kako je naveo, organizovane su međusobne posete kompanija iz Srbije Kosovu i obratno.

"Najpre su 22 srpske kompanije otišle na sajam poljoprivrede u Prištini i bile su jako zadovoljne, svaka je napravila neki dogovor, sledećeg meseca su kompanije iz Prištine bile u Beogradu, a mesec dana kasnije su naše građevinske firme bile u Prištini i takođe imale jako dobre razgovore. Sutra jedna velika naša firma ide u posetu Privrednoj komori Kosova i nadam se da će imati veoma dobre i konstruktivne sastanke", rekao je Čadež, ali nije obelodanio o kom preduzeću je reč.

Prema njegovim rečima, zajednički sastanci predstavnika dve komore u Briselu, juče i prekjuče bili su jako konstruktivni u pogledu ukidanja nekih necarinskih barijera.

"Imali smo sastanke uprave za veterinu i za carinu u Briselu, i njihov konkretan rezultat jeste da smo dogovorili tačno usklađivanje sertifikata za proizvode od mesa, mleka mlečne proizvode i za živu stoku, što je od velike vaznosti za našu privredu". Kad se sertifikat tu uskladi, kako je objasnio, on važi za obe carinske teritorije, dakle i sa jedne i sa druge strane.

"Za naše proizvođače to je veoma važno, jer će samim tim moći da plasiraju svoju robu na tržištu koje je prirodno, to trzište poznaje naše proizvode iz te oblasti (meso, mlečni proizvodi), to je nešto gde možemo da očekujemo itekako dobre rezultate", zaključio je Čadež.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track