Razvojna banka Vojvodine prepolovila gubitak u 2011.
Foto: Rojters

Razvojna banka Vojvodine prepolovila gubitak u 2011.

InfoBiz -
Kapital Razvojne banke Vojvodine na kraju prošle godine iznosio je 6,87 milijardi dinara i bio je za 585 miliona dinara manji nego na kraju 2010. godine

BEOGRAD - Razvojna banka Vojvodine (RBV) objavila je da je u 2011. skoro prepolovila gubitak i godinu završila s negativnim finansijskim rezultatom od 579 miliona dinara.Prema finansijskom izveštaju objavljenom na sajtu banke (www.rbv.rs), gubitak Razvojne banke Vojvodine na kraju 2011. godine bio je za 48 odsto manji nego u 2010. godini kada je iznosio 1,13 milijardi dinara. Obaveze Razvojne banke Vojvodine na kraju 2011. iznosile su ukupno 28,6 milijardi dinara.Ukupna imovina banke, odnosno bilansna aktiva na kraju 2011, bila je 35,5 milijardi dinara, što je za oko 100 miliona dinara više nego na kraju 2010. godine.Kapital Razvojne banke Vojvodine na kraju prošle godine iznosio je 6,87 milijardi dinara i bio je za 585 miliona dinara manji nego na kraju 2010. godine.Kako je objavljeno na sajtu banke, revizorska kuća KPMG izrazila je mišljenje sa rezervom o finansijskom izveštaju RBV za 2011. godinu.U izveštaju revizora se precizira da je banka sklopila sporazum s vladama Srbije i Vojvodine o emitovanju državnih obveznica ukupne vrednosti od devet milijardi dinara i njihovom prenosu na banku uz istovremeno preuzimanje potraživanja koja čine lošu aktivu banke.

Revizori su naveli da banka nije formirala ispravku vrednosti i rezervisanje za potencijalno obezvređenje plasmana ni rezervu za procenjene gubitke po osnovu tih potraživanja, tako da nisu poznati efekti eventualnog smanjenja vrednosti tih potraživanja niti efekti na bilans i uspeha banke.

Revizorska kuća KPMG je navele i da je prema podacima iz finansijskog izveštaja pokazatelj adekvatnosti kapitala Razvojne banke Vojvodine na kraju 2011. bio 6,64 odsto, što je ispod zakonski propisanog minimuma od 12 odsto. Većinski vlasnik banke sa 76 odsto akcije je Vlada Vojvodine.Pokrajina je postala većinski vlasnik tadašnje Metals banke u maju 2012. godine, kada je ona preimenovana u Razvojnu banku Vojvodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track