IZ SVINJETINE UNOSIMO KALORIJA KAO MAĐARI: A naše komšije pojedu 15 kilograma više!
Međutim, kad se unete kalorije uporede sa 27,5 kilograma svinjetine koliko svaki građanin Srbije u proseku pojede godišnje dolazimo do frapantne činjenice da uglavnom jedemo nekvalitetne prerađevine od svinjskog mesa.
Zato i ne čudi što su ispred Srba sa 27,46 kg pojedene svinjetine godišnje u regionu nalaze i Crnogorci, koji pojedu 52,19, i Austrijanci sa 67,47 kilograma. Da Srbi zapravo najviše jedu svinjske prerađevine, najbolje se vidi kad se unos kalorija i količine svinjskog mesa u Srbiji uporedi s Mađarskom. Iako Mađari i Srbi pojedu po 203 kalorije dnevno, za razliku od Srba, svaki Mađar godišnje smaže po 41,41 kilogram svinjetine.
- Proseci više mute sliku nego što je otkrivaju, pa je moguće da se, na primer, individualni poljoprivrednici prekomerno hrane svinjetinom, a da većina gradskog stanovništva pati za lepim danima kad je svinjetina bila ukusan zalogaj - kaže Miroslav Zdravković, urednik portala makroekonomija.org.
On ističe da bi „uspeh“ Crnogoraca bio još veći ako bi se uzelo u obzir da značajan deo stanovnika islamske veroispovesti u Crnoj Gori ne konzumira prasetinu.
- Istom logikom, ukoliko isključimo deo stanovništva islamske veroispovesti, u Srbiji se u ishrani dnevno koristi oko 240 kalorija svinjetine, što je uporedivo s Nemačkom i Velikom Britanijom - ističe on.
Najviše svinjetine u svetu pojedu Kinezi, čija je zemlja i najveći proizvođač, a slede ih Finci i Crnogorci. Zanimljiv je i podatak da se hranljivost svinjetine kreće se u rasponu od 10,47 kilokalorija na dan po jednom kilogramu u Finskoj, do 4,05 u Belgiji i 4,06 u Hrvatskoj. Srbija je sa 7,39 u proseku svinjske hranljivosti.
S godišnjom proizvodnjom od 271.000 tona svinjetine Srbija je na 35. mestu u svetu i nalazi se ispred Hrvatske, Bugarske, BiH, Albanije, Makedonije i Crne Gore.
Branislava Gulan
IDEMO U SIROMAŠTVO
Branislav Gulan, saradnik Privredne komore Srbije, ističe da i proizvodnja i potrošnja mesa u Srbiji iz godine u godinu opadaju.
- Srbija je 1990. proizvodila 650 kg, a trošila 65 kg mesa po stanovniku. Prošle godine Srbija je proizvodila 430 kg, a trošila 38,3 kg po stanovniku, od čega 17,7 kilograma svinjetine. To znači da idemo u siromaštvo i jedemo uglavnom prerađevine lošeg kvaliteta - ističe Gulan.
PRLIĆI VEĆ ČETVRT VEKA ZARAĐUJU OD OVE UNOSNE BILJKE: Traži minimalna ulaganja, ne napadaju je bolesti i insekti - Na svom imanju uzgajaju 800 sadnica