Radnici i direktori hoće da preuzmu Prvu petoletku
Foto: Thinkstock

Poslednja šansa za giganta iz Trstenika

Radnici i direktori hoće da preuzmu Prvu petoletku

InfoBiz -
Zaposleni spremili plan da ulaganjem po najmanje 500 evra osnuju privatnu firmu koja bi uzela u zakup fabriku posle odlaska u stečaj

BEOGRAD - Direktori i oko 1.080 radnika „Prve petoletke“ nameravaju da osnuju privatnu firmu sa istovetnim nazivom i spasu ovog nekadašnjeg giganta srpske industrije od propasti, budući da je država rešila da ih ugasi do kraja godine.Osnovna ideja rukovodstva i zaposlenih je da posle uzimanja otpremnina, za koje su se prijavili skoro svi, osnuju firmu i prijave se kao zakupci njene imovine posle najavljenog odlaska u stečaj.Vlasnici ove firme mogu biti svi od oko 1.080 radnika koji odluče da uplate najmanje 500 evra, što će biti novac za nastavak proizvodnje. Međutim, osnivački ulog im ne garantuje posao jer će ga dobiti samo oni za kojima postoji potreba, što je njih oko 500.Svi uzeli otpremnineLjubiša Zdravić, predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije, tvrdi za Kurir da je interesovanje radnika premašilo očekivanja.- Svima je rečeno da vlasništvo u firmi ne obezbeđuje radno mesto, ali oni smatraju da je to jedino rešenje u ovom trenutku. Smogli smo snage da pogledamo istini u oči, a to je da nema drugog rešenja - navodi Zdravić, koji je i radnik „Prve petoletke“.Iako ovaj potez izgleda prilično komplikovan, bio je, kako kaže direktor Ljubisav Panić, jedino rešenje. Naime, „Prva petoletka“ je među 17 neprivatizovanih firmi koje je država u maju ove godine rešila da zaštiti od poverilaca još godinu dana, ali nedavno je odlučeno da ta zaštita prestaje 31. decembra.- Tada se ukida društveni kapital, koji je većinski u trsteničkom preduzeću, pa je jedino rešenje da postanemo državni ili privatni. Država nas neće, a kupaca nema, pa smo rešili da napravimo firmu koja će fabriku uzeti u zakup. Radnici i direktori će onda odlučiti ko će voditi fabriku - navodi Panić.Firma ima narudžbineOn ističe da će radnici biti anketirani da li su zainteresovani da ulože u novu firmu do kraja nedelje. Nada se da će se prijaviti oko 50 odsto zaposlenih, koji su realno i radili poslednjih godina, a sa koliko bi firma, uz sadašnje narudžbine, mogla da bude profitabilna.- Ako mi nismo zainteresovani da firma opstane, onda je sve jasno - ističe Panić.

Dogovor MMF i VladeSEDAM NEPRIVATIZOVANIH FIRMI MORA DA BUDE UGAŠENO DO 2016.Direktor „Prve petoletke“ Ljubisav Panić navodi da je preporuka Ministarstva privrede bila da se iskoristi šansa za uzimanje otpremnina jer sada ima novca, a dogodine ga možda neće biti.- Na dva sastanka u Agenciji za privatizaciju, u prisustvu predstavnika Ministarstva, skrenuta nam je pažnja da su bili prinuđeni da u pregovorima sa MMF odrede sedam od 17 firmi čija će sudbina biti rešena do kraja godine i mi smo bili među izabranim preduzećima - navodi Panić.

Predsednik opštineDIREKTORI ĆE PREVARITI RADNIKEMiroslav Aleksić, predsednik opštine Trstenik, kaže za Kurir da je iza ideje o formiranju privatne firme namera direktora da sami preuzmu fabriku:- Direktori 20 godina nisu ništa uradili da oporave firmu, a sad im je Vlada Srbije poklanja. Ako će direktori i radnici biti ravnopravni, zašto nije formiran konzorcijum, a ne privatna firma koja će u stvari biti firma sadašnjih direktora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track