EVROPSKI PARLAMENT: Održana diskusija Povezivanje Zapadnog Balkana - šta dalje
Foto: Youtube

Privredna komora Srbije

EVROPSKI PARLAMENT: Održana diskusija Povezivanje Zapadnog Balkana - šta dalje

InfoBiz -
BRISEL - Unapređenje transportne infrastrukture na Zapadnom Balkanu preduslov je lakšeg, bržeg i efikasnijeg povezivanja zemalja regiona međusobno i sa EU, jačanja konkurentnosti i kapaciteta za evropske integracije zbog čega je važno da se realizuju konkretni projekti koji će to omogućiti, istakli su učesnici Panel diskusije „Povezivanje Zapadnog Balkana – šta dalje“ koja se danas održava u Evropskom parlamentu.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, uveren je da će panel diskusija u Briselu, posvećena unapređenju transportne infrastrukture Zapadnog Balkana, doprineti da se ceo proces izgradnje velikih infrastrukturnih projekata ubrza.

"Cilj je da ukažemo na stvarne probleme privrede kada je u pitanju infrastruktura u našem regionu i povezanost regiona sa EU. Ne govorimo o apstraktnim stvarima, nego o konkretnim problemima sa kojima se privrednici suočavaju, kako to utiče na njihove cene, izvoz, ukupno poslovanje“, rekao je Čadež.

Podsećajući na odluku EU da obezbedi oko milijardu evra finansijske pomoći za unapređenje ključnih transportnih veza u regionu, Katrin Vendt, vršilac dužnosti direktora Odeljenja za Zapadni Balkan pri generalnom Direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, istakla je da države Zapadnog Balkana treba da razviju projekte koji će omogućiti efektivno ulaganje opredeljenih sredstava.

U ime poslovne zajednice Srbije u Briselu je govorio Andrej Jovanović, generalni menadžer kompanije „Moji brendovi” u okviru koje posluju Bambi, Knjaz Miloš, Imlek, Mlekara Subotica, Bitoljska mlekara, Mlijekoprodukt i Niška mlekara. Po rečima Jovanovića, najvažnije je da se ubrza razvoj ukupne infrastrukture u celom regionu, ne samo putne, već i železničke, kako bi se omogućila povezanost sa lukama radi unapređenja transporta robe.

Da je diskusija o Zapadnom Balkanu imala veliko interesovanje u Briselu govori i više od stotinu učesnika - predstavnika Evropske komisije, Evropskog parlamenta, Saveta EU, Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, stalnih misija država članica, poslovnih asocijacija i zajednica EU, Zapadnog Balkana i medija.Skup u Evropskom parlamentu počeo je minutom ćutanja za žrtve terorističkog napada u Parizu.

http://www.youtube.com/watch?v=42RQX6aaN20

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track