Četiri porodice u sukobu zbog 40 miliona evra!
Foto: Think

Svađa osnivača ugrožava budućnost uspešne firme

Četiri porodice u sukobu zbog 40 miliona evra!

InfoBiz -
Kompanija „Spektar“ već 10 godina trpi zbog neslaganja njenih većinskih i manjinskih vlasnika

BEOGRAD - Vlasnici privatnih firmi u Srbiji s pažnjom bi trebalo da prate sudski spor između suvlasnika šumadijske firme „Spektar“, za koju se nezvanično navodi da vredi 40 miliona evra.Manjinski suvlasnici tvrde da su ih većinski isključili iz firme jer nisu pristali da budu preglasavani u važnim odlukama. Većinski, međutim, protivljenje druge strane smatraju blokiranjem rada preduzeća, zbog čega mu je čak pretila likvidacija.TužilaštvoSpor vlasnika firme „Spektar“ iz Gornjeg Milanovca, koja se bavi proizvodnjom omotača za kobasičarsku robu i kesa za pakovanje mesa, traje skoro 10 godina, a kako tvrde manjinski vlasnici, u slučaj se uključilo i Republičko javno tužilaštvo jer sumnja da je presudom Privrednog apelacionog suda iz 2015. ugrožen javni interes.Ovaj sud je preinačio odluku prvostepenog Privrednog suda u Čačku, koji je odlučio da većinski suvlasnici, porodice Ðorđević, Matović i Pršić, sa oko 66 odsto akcija, nisu mogle da iz firme isključe manjinske suvlasnike iz porodice Lazarević, koji su držali 33 odsto.Inače, većinski vlasnici su tužili manjinskog 2012. godine jer nije hteo da potpiše nov ugovor o organizovanju firme, zbog čega je, kako tvrde većinski, firma mogla da bude likvidirana. Vlasnici manjinskog udela u firmi, sa druge strane, tvrde da ugovor nisu potpisali jer su im smanjena prava koja su imali po dotadašnjem ugovoru, pa bi u važnim pitanjima u poslovanju, kao što je podela profita, mogli da budu preglasani. Naime, prethodni ugovor je nalagao jednoglasno odlučivanje, dok je novi, kako tvrde Lazarevići, dozvoljavao prostu većinu.ApelacijaPrivredni apelacioni sud je 2013. preinačio još jednu odluku suda u Čačku, i to opet u korist većinskih vlasnika. U oba slučaja odluku je doneo isti sudija. Lazarevići su podneli zahtev za reviziju odluke ovog suda iz 2015. i o tome bi svoju ocenu trebalo da da Vrhovni kasacioni sud.Firmu „Spektar“su inače osnovala tri prijatelja pre 30 godina. Njihova deca su od očeva preuzela vlasništvo pre desetak godina, što se poklapa s vremenom kad su počeli problemi. Preduzeće se procenjuje na oko 40 miliona evra, a godišnje ima profit od nekoliko miliona evra.Bez odgovoraKurir je poslao pitanja Tužilaštvu i Privrednom apelacionom sudu u vezi sa ovim slučajem, ali odgovore nismo dobili.

Ivan LazarevićOTIMAJU NAM FIRMUIvan Lazarević, jedan od tri suvlasnika „Spektra“, kaže da iza svega stoji namera tri porodice, koje su većinski vlasnici, da izbace manjinskog suvlasnika.- Sve je to zbog toga što nismo pristali da potpišemo ugovor kojim bi mogli da nas preglasavaju kad se donose važne odluke. Iako je prvostepeni Privredni sud u Čačku presudio u našu korist, Privredni apelacioni sud je u oba navrata, u rekordnom vremenskom roku, preinačio odluku na našu štetu - kaže Lazarević.

„Spektar“ISKLJUČENI PO ZAKONUČlanovi firme „Spektar“ kažu za Kurir da nisu imali manjinske i većinske akcionare, već 11 članova društva, od kojih pet sa po 6,66 odsto, a šest sa po 11,1 odsto. - Članovi iz porodice Lazarević su pre razgovora o izmeni ugovora o organizovanju društva podneli tužbu za gašenje firme zbog navodnog kršenja njihovih prava. Pravosnažnom presudom koju je potvrdio Privredni apelacioni sud njihov zahtev je odbijen. S obzirom na to da oni nisu hteli da prihvate izmene ugovora koje je prihvatilo ostalih osam članova, zbog čega je društvu pretila prinudna likvidacija, pokrenuli smo sudski postupak za njihovo isključenje, uz obavezu isplate vrednosti njihovog udela, što je u toku - navode većinski članovi firme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track