(FOTO) 20 NOVIH RADNIH MESTA: Zorana Mihajlović otvorila fabriku stiropora
Foto: MGSI

Ministarka u Šimanovcima

(FOTO) 20 NOVIH RADNIH MESTA: Zorana Mihajlović otvorila fabriku stiropora

InfoBiz -
Mihajlović je poručila da će Vlada Srbije nastaviti da unapređuje ambijent za dolazak investitora u Srbiju i da unapređuje enegratsku efikasnost
1 / 6 Foto: MGSI

ŠIMANOVCI - Potpredsednica vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvorila je danas u Šimanovcima fabriku za proizvodnju stiropora, u koju je slovenačka kompanija JUB uložila 5,6 miliona evra.

Ta kompanija je u novom pogonu u Šimanovcima otvorila 20 novih radnih mesta, s ozbirom da je proizvodnja u fabrici visoko digitalizovana i automatizovana najsavremenijom opremom.

Ukupna investicija JUB-a na srpskom tržištu iznosi 27 miliona evra i to je treća JUB-ova fabrika utvorena u Srbiji, a investiciju su podržali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i ambasada Slovenije.

Mihajlović je poručila da će Vlada Srbije nastaviti da unapređuje ambijent za dolazak investitora u Srbiju i podiže enegratsku efikasnost. Ona je istakla da je za poslednjih godinu i po dana zaposleno 9.000 ljudi u našoj zemlji zahvaljujući novim projektima i investicijama.

Ukupno će zahvaljujući tim investicija biti otvoreno 13.000 radnih mesta, dodala je ona i poručila da će Srbija biti zemlja puna investitora.

Ministarka je naglasila da je JUB ozbiljna kompanija i požela im puno uspeha u poslovanju nove fabike, čestitajući i 140 godina postojanja. Mihajlović je rekla da je njen otac radio u JUB-u kada ta kompanija nije bila u Srbiji.

Srbija i Slovenija, kako je istakla, imaju dobre ekonomske i političke odnose i treba da nastave da ih unapređuju.

"Otvaranje ovog pogona je značajan korak napred u smanjenju potrošnje energije i zaštiti životne sredine", naglasila je Mihajlović.

Direktor kompanije JUB u Srbiji Aleksander Kuljaj rekao je da je ta kompanija postala prvi proizvođač kompletnih fasadnih sistema u Srbiji, s obzirom da su kompletirali proizvodnju otvaranjem nove fabrike. On je poručio da JUB u Srbiji nudi kvalitetne proizvode po konkurentnim uslovima, kao i energetski efikasne fasadne sisteme.

"JUB ima jaku nameru da sa tim pognom postane i najozbiljniji ponuđač amabalažnog stiropora", naveo je Kuljaj.

Prema njegovim rečima, korišćenjem fasadnog stiropora JUB-a može da se uštedi do 40 odsto energije i novca.

Fabrika će izvoziti jednu trećinu fasadnog stiropora, a ostalo će ostati u Srbiji, rekao je Kuljaj odgovarajući na pitanja novinara dodajući da je kapacitet fabrike veći od 200.000 kubnih metara stiropora.

Privremeni otpravnik poslova ambasade Slovenije u Beogradu Mateja Norčič Štamcar je poručila da Srbija postaje sve privlačnija lokacija za strane investicije, što je rezultat sve veće međunarodne prepoznatljivosti, evropskog puta, regionalne usluge i obećavajućih ekonomskih reformi koje sprovodi srpska vlada.

Ona je dodala da su odnosi Srbije i Slovenije sve intenzivniji. Nakon konferencije za novinare organizovana je i prodajna akcija po povoljnih uslovima, a deo prikupljenih sredstava biće usmeren za projekat energetske efikasnosti u Osnovnoj školi Dušan Jerković - Uča u Ssimanovcima.

JUB je 2004. godine bio prva slovenačka grinfild investicija u Srbiji, a u novoj fabrici će se proizvoditi fasadni, građevinski i ambalažni stiropor. Ta kompanija posluje u Srbiji od 2001. godine, a prvu fabriku fasadnih maltera i boja u inostranstvu napravila je u Ssimanovcima 2004.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja