VUČIĆ: Teško ćemo se izboriti sa privatizacijom, država će pokušati da spase 16 najvećih firmi
Foto: Tanjug Rade Prelić

Premijer na Savetu stranih investitora

VUČIĆ: Teško ćemo se izboriti sa privatizacijom, država će pokušati da spase 16 najvećih firmi

InfoBiz -
Najveći problem je onaj s kojim će se suočavati Sertić, to je pitanje privatizacije i pitanje naše svesti i licemerja koji nas vode dotle da svaki put neko može da vam kaže "zašto dajete pare Simpu ili Jumku", a kad se pojave na ulici svi će da ih podrže i da kažu vlada mora da im da pare, rekao je predsednik vlade

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da najveći problem u Srbiji predstavlja privatizacija i da nije siguran kako će uspeti da se izbore sa tim, s obzirom da ne postoji dovoljna podrška za taj posao.

"Najveći problem je onaj sa kojim će se suočavati Sertić, to je pitanje privatizacije i pitanje naše svesti i licemerja koji nas vode dotle da svaki put neko može da vam kaže "zašto dajete pare Simpu ili Jumku", a kad se pojave na ulici svi će da ih podrže i da kažu vlada mora da im da pare", rekao je Vučić obraćajući se na konferenciji Saveta stranih invetitora "Reality Check".

Premijer je istakao i da je prihvatio sugestiju MMF, iako smatra da to donosi političku štetu, ali da su bili u pravu time što su insistirali da se neće odlagati odlazak kompanija u stečaj. "I to ćemo da radimo samo u pojedinačnim kompanijama. Mislim da je dogovoreno 16 kompanija i mislim da će to da stvori zdravu srpsku privredu", poručio je Vučić.

"Uveren sam da Srbija ove godine izlazi iz recesije"

Vučić je uveren je da će Srbija u ovoj godini izaći iz recesije, a da će u 2016. biti jedna od najuspešnijih zemalja u regionu.On je na konferenciji "Reality Check" koju organizuje Savet stranih investitora, rekao da bi, ako ne računamo kamate koje smo morali da plaćamo u prethodnom periodu, Srbija posle dugo godina mogla imati suficit u budžetu."Ako izbacimo plaćanje kamata u prva četiri meseca budžet je u suficitu 32,4 milijarde dinara", rekao je Vučić.On je podsetio i da su procene kretanja bruto domaćeg proizvoda prvo bile minus jedan, te minus 0,5, a on je uveren da će BDP na kraju godine biti bar nula."Nećemo biti u recesiji, uveren sam da ćemo iz nje izaći već 2015. godine, a da će u 2016. godini Srbija biti jedna od najuspešnijih zemalja u regionu", naveo je Vučić.Premijer je naglasio da će Vlada Srbije nastaviti da sprovodi program sa MMF-om jer je to dobro za našu zemlju.

"Država će pokušati da spase 16 najvećih firmi"

Vučić je izjavio da će država pokušati da spase 16 najvećih firmi koje zapošljavaju najviše ljudi, i da očekuje da ćemo od MMF-a dobiti godinu dana da to uradimo. "Pokušaćemo da ih spasemo i ranije, ali ćemo ipak dati rok sebi od godinu dana", naveo je Vučić nakon konferencije "Realitu check" koju organizuje Savet stranih investitora.Neke od tih firmi su, kako je naveo, iz hemijskog kompleksa, zatim "Petoletka" za koju su zainteresovani Nemci i Italijani, pa FAP, Simpo... "Primera radi, mučimo se da rešimo Simpo, konvertovali smo dug u imovinu države i još pokušavamo da spasemo tu firmu", rekao je premijer, poručivši da pitanje zašto se u poslednjih 20 godina nije radilo na tome treba postaviti nekom drugom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track