BAHATO: Lasti mogu da traže čak 37 miliona jer su smenjeni
Foto: Mari

Bivše rukovodstvo još muze državnu firmu

BAHATO: Lasti mogu da traže čak 37 miliona jer su smenjeni

InfoBiz -
Hapšeni eksdirektor Velibor Sovrović obezbedio sebi i svom timu ugovore o radu koji im garantuju naplatu odštete od 12 mesečnih bruto plata ako budu izbačeni iz Izvršnog odbora

BEOGRAD - Saobraćajno preduzeće „Lasta“ moglo bi da isplati čak 37 miliona dinara bivšim članovima Izvršnog odbora na ime odštete jer ih je država, kao većinski vlasnik, smenila sa rukovodećih pozicija nakon što su firmi napravili milionska dugovanja, saznaje Kurir.Ovo bizarno pravo da praktično unovče smenu omogućio im je nekadašnji generalni direktor Velibor Sovrović tako što je tokom 2012. i 2013. godine sa svojim menadžerskim timom potpisao anekse ugovora o radu povodom članstva u IO preduzeća. Ovim aneksima, u koje je Kurir imao uvid, im se garantuje nadoknada štete u iznosu jednogodišnje bruto plate i utvrđene naknade za članstvo u IO u slučaju da budu razrešeni sa funkcije izvršnog direktora.Ispostavio zahtevIstu pogodnost za sebe je obezbedio i sam Sovrović, koji je prošle godine pritvoren zbog zloupotrebe službenog položaja. Desetoro članova IO, kao i sekretar, su smenjeni sa top-funkcija tokom prošle i ove godine, a izuzev Sovrovića, svi i dalje rade u „Lasti“.Da naplati odštetu prvi je „povukao nogu“ bivši izvršni direktor Zoran Milić, koji je početkom aprila novom rukovodstvu podneo zahtev da mu se isplati čak 3,4 miliona dinara.Astronomske plate- Dok je bio na funkciji, Milić je primao neto platu čak 201.559 dinara, a bruto 286.028 dinara. Smenjen je prošle godine, ali i dalje radi u „Lasti“, kao i većina sa spiska. Mesečno su, na ime plate i naknade za članstvo u IO, zarađivali od 101.558 do 424.000 dinara. To je otkriveno u okviru unutrašnje kontrole koja je nedavno započeta. Šokirani smo bili onim što smo zatekli i načinom na koji je čerupano preduzeće - kaže izvor Kurira iz te firme.Kurir je pokušao da dobije komentar od smenjenih direktora, ali većina nije odgovorila na naše pozive, pa se ne zna da li će i oni tražiti odštetu.

Velibor Sovrović

Srećno "Lasti"Bivši direktor „Laste“ Velibor Sovrović izgleda se ne seća baš najbolje šta je potpisivao.

- Nemam saznanja da je bilo kojim ugovorom o radu to precizirano na takav način. Mislim da se radi o proizvoljnom tumačenju mojih bivših saradnika. Što se mene tiče, želim „Lasti“ svu sreću na saobraćajnom tržištu - kaže on.

Bojan BojanićPREKINUTA PRAKSASaznanja Kurira potvrđuje sadašnji generalni direktor Bojan Bojanić, koji ponašanje svojih prethodnika naziva skandaloznim i štetnim po ugled i poslovanje firme.- Prekinuli smo s tom praksom i sproveli rigorozne mere štednje. Plata i naknada za članstvo u IO sada ne prelazi 130.000 dinara. Potpisali smo „stend stil“ sporazum o dugovanjima firme, koji važi do 1. juna - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja