Plevnelijev: Bugarska spremna da pruži ruku Srbiji i zatraži partnerstvo
Foto: Tanjug Sava Radovanović

Privredna komora Srbije

Plevnelijev: Bugarska spremna da pruži ruku Srbiji i zatraži partnerstvo

InfoBiz -
Za septembar je predviđena prva zajednička sednica vlada Bugarske i Srbije. Prekogranični sporazum između dve zemlje trebalo bi da bude odobren krajem marta, a više od 35 miliona evra biće izdvojeno za mala i srednja preduzeća sa obe strane granice
1 / 4 Foto: Tanjug Sava Radovanović

BEOGRAD - Bugarska veruje u dobrosusedsku saradnju i motor evropskih integracija, spremna je da pruži ruku i traži partnerstvo sa Srbijom, poručio je danas bugarski predsednik Rosen Plevnelijev na skupu o unapređenju privredne saradnje dve države."Mi ne samo što smo dobri susedi i prijatelji, već imamo i zajedničku misiju za miran i prosperitetan Balkan", rekao je Plevnelijev u obraćanju predstavnicima srpske poslovne zajednice u Privrednoj Komori Srbije. On je ukazao da se privrede Srbije i Bugarske "spajaju" i da je ta zavisnost pozitivna, kao preduslov za još tešnju saradnju."Konstatovali smo da možemo zajedno da poboljšamo poslovnu sredinu i povećamo investicije", naveo je predsednik Bugarske i dao primer dobre saradnje Bugarske sa Rumunijom u poslednjih 20 godina.

Plevnelijev je najavio da je za septembar predviđena prva zajednička sednica vlada Bugarske i Srbije. Kako je naveo, prekogranični sporazum između dve zemlje trebalo bi da bude odobren krajem marta, a više od 35 miliona evra biće izdvojeno za mala i srednja preduzeća sa obe strane granice.,,Dogovorili smo se da Koridor 10, u koji Bugarska ulaže sredstva, bude gotov do kraja 2016. Gradimo i novu železničku liniju od Plovdiva, zahvaljujući sredstvima Evropske Komisije, do granice sa Srbijom, a završićemo i deonicu od Sofije do granice u što kraćem roku", rekao je on.

Plevnelijev je konstatovao da politički dijalog između Srbije i Bugarske nikada nije bio toliko intenzivan kao u poslednjih godinu i po dana. "Velika je nada da će Srbija i Bugarska kapitalizovati svoj strateški položaj, ali to možemo učiniti zajedno. Hoćemo da granice padaju, da idemo dalje, da gradimo mostove, železničke linije, energetske mreže...", istakao je bugarski predsednik.On je poručio da Bugarska podržava Srbiju na putu ka EU i da ne postoji drugi projekat za mir, dobro susedstvo i prosperitet. "Poruka Bugarske je jasna i kategorična- verujemo u dobrosusedstvo, verujemo u potencijal Balkana i želimo da on bude primer za mir i prosperitet", zaključio je Plevnelijev.

Cvetan Simeonov, predsednik Trgovinsko-industrijske komore Bugarske rekao je da je bugarska delegacija dogovorila dobru saradnju sa beogradskim Sajmom, kao i intenzivnije kontakte sa Unijom poslodavaca Srbije. "Vrata bugarske Trgovinsko-industrijske komore su otvorena za vas. Imaćete pristup informacijama koje mi sakupljamo, moći ćete da se upoznate sa bugarskim partnerima i idete ka kreativnosti", poručio je Simeonov.

On je konstatovao da Srbija daje puno olakšica na planu poreza, kao i da nudi dobre uslove kad je reč o radnoj snazi. Na skupu u Privrednoj Komori Srbije predstavnici privrednih komora dveju zemalja razmotrili su mogućnosti unapređenja saradnje kroz zajedničke projekte, organizaciju susreta privrednika i poslovnih misija. Učesnicima skupa obratio se i predsednik PKS Marko Čadež, a prisustvovaće i ministar privrede Srbije Željko Sertić.

"Svaka zemlja bi trebalo da ima tri izvora gasa"

Plevnelijev je izjavio da bi svaka zemlja trebalo da ima tri različita izvora gasa kako ne bi zavisila samo od jedne cevi. On je prilikom posete Privrednoj komori Srbije rekao da je cilj Bugarske da se više energetski poveže.

"Ako hoćete da kupujete gas samo od Rusa, izvolite. Ako hoćete da kupujete samo od Azerbejdžana i to je u redu, ali ćete onda zavisiti od jedne cevi. Mi nećemo da gas bude energetsko oružje, nego proizvod kojim će se trgovati", rekao je on.

On je rekao da su Nabuko i Južni tok dobri projekti, ali da treba ulagati u povezanost osvrćući se na gasnu konekciju Niš Dimitrovgrad između Srbije i Bugarske, konekciju između Bugarske i Rumunije i Bugarske i Grčke. Bugarska, kako je rekao, tranzitira gas 40 godina, i kao primer naveo 16 miliona kubika prema Turskoj, 10 miliona kubika prema Grčkoj i Makedoniji.....Prema njegovim rečima, Bugarska je veliki tranzitni centar, ali je cena gasa u toj zemlji visoka. Na Skupu u Privrednoj komori Srbiji gde je govorio predsednik Bugarske obratili su se i prvi čovek PKS Marko Čadež, predsednik Trgovinsko industirjske komore Bugarske Cvetan Simeonov, a skupu je prišutvovao ministar privrede Željko Sertić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track