GUVERNERKA NBS: Odluka o švajcarcima doneta pažljivo
Foto: Zorana Jevtic

Konverzija stambenih kredita

GUVERNERKA NBS: Odluka o švajcarcima doneta pažljivo

InfoBiz -
Odluka Narodne banke je, podseća, obavezujuća i predviđa da se u periodu ne dužem od 30 dana građanima ponude aneksi ugovora

BEOGRAD - Odluka Narodne banke Srbije (NBS), kojom su bankama ponuđena četiri modela za konverziju stambenih kredita u švajcarskim francima, doneta je pažljivo, jer nisu svi građani u istoj poziciji, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.Odluka Narodne banke je, podseća, obavezujuća i predviđa da se u periodu ne dužem od 30 dana građanima ponude aneksi ugovora.U autorskom tekstu za Nedeljnik Tabaković kaže da ovoga puta NBS traži od banaka detaljno izveštavanje o ponudi koju su dali korisniku kredita pojedinačno, a ukoliko se banke ne budu pridržavale te odluke biće sankcionisane."Ići ćemo i u banke, kako bi se na licu mesta uverili da će građani dobiti najmanje ova četiri modela koja su predviđena našom odlukom", poručuje guvernerka i dodaje da će građani, kao i do sada, moći da reaguju preko Centra za zaštitu korisnika finansijskih usluga.Banke koje se ne budu pridržavale naše odluke, a to će biti utvrđeno kroz postupak kontrole ili kroz osnovane pritužbe građana, snosiće sankcije koje su takođe predviđene odlukom, kaže Tabaković.Podsećajući na predložena četiri modela, Tabaković ističe da će uvek biti "generala posle bitke" i naknadne pameti, kao i onih koji bi to bolje.Podsetila je i da je Narodna banka ukazivala na rizike zaduživanja u švajcarskom franku na dugi rok.

Takođe, pored ukazivanja na rizik dugoročnog zaduživanja u švajcarskim francima, Narodna banka je često pozivala građane da izvrše konverziju kredita indeksiranih u francima u kredite indeksirane u evrima. Konverziju smo podržali različitim merama.Međutim, građani su se u izuzetno malom broju odazvali na te pozive, kaže guvernerka i dodaje da je poslednji poziv bio u decembru prošle godine kada se odazvao jedan odsto pozvanih klijenata."Dakle, bilo je poziva i prilika za konverziju ovih kredita u kredite indeksirane u evrima, ali one nisu iskorišćene. Istraživanje razloga zbog čega je to tako manje je važno u ovom momentu, daleko je važniji pokušaj da se pomogne porodicama koje se suočavaju sa problemima u otplati ovih kredita", navela je Tabaković.

Prema njenim rečima, analiza socijalne strukture govori da su se u švajcarskim francima zaduživali građani koji su podizali veći kredit da bi kupili znatno veći stan, ili pak stan za izdavanje, ali bilo je i građana koji su zbog niže rate kredita obezbedili jednu sobu više za svoju porodicu."Ali da nije bilo te niže rate, jedan broj građana ne bi mogao ni da kupi stan. U strukturi korisnika kredita indeksiranih u švajcarskim francima oni su manjina, ali se ne može zanemariti činjenica da su oni tu, da je njihov materijalni status u međuvremenu dodatno pogoršan", istakla je.Guvernerka tvrdi da je NBS bila potpuno zatečena poslednjom odlukom o skoku švajcarskog franka."Neko će reći da je Narodna banka bila spora u donošenju mera. Da smo dugo analizirali i odmeravali rešenja. Mi kažemo da smo bili oprezni. Tražili smo održiva, i, koliko je to moguće, pravična rešenja", kaže Tabaković i ukazuje da je umeđuvremenu, u odnosu na januarski dan kada je kurs švajcarskog franka gotovo izjednačio sa kursom evra, došlo do njegovog slabljenja od oko 1,08.Ekonomisti: NBS uradila najviše što je moglaOdluka Narodne banke Srbije (NBS) za lakšu otplatu kredita u "svajcarcima" je dobra, jer nudi veliku fleksibilnost klijentima kojima su ponuđena četiri modela konvertovanja kredita, ocenio je danas profesor Ekonoskog fakulteta u Beogradu Dragan Đuričin.

NBS je uradila najviše što je mogla i ta odluka je u skladu sa realnim mogućnostima poslovnih banaka, rekao je on na konferenciji za novinare, posvećenoj Kopaonik biznis forumu."Da sam u odelu štediša iskoristio bih ovu mogućnost", rekao je Đuričin. Đuričin je dodao da NBS nije imala obavezu da smanji teret duga dužnicima i ovu meru je ocenio kao izraz dobre volje NBS-a.

On je međutim ukazao da je NBS imala i svoj interes u tome jer u slučaju da dužnici ne bi mogli da nastave da otpalćuju kredite u švajacarcima, zbog rasta vrednosti te valute, NBS bi morala da aktivira Fond za osiguranje depozita, čime bi se iscrpila sredstva iz tog fonda.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je ocenio da to što je NBS ponudila četiri opcije za otplatu kredita u švajcarcima, ne znači da banke ne mogu svojim klijentima da ponude i još bolje opcije.Efektiva: Rešenje nepovoljnoUdruženje bankarskih klijenata Efektiva odbacilo je ponuđene modele za rešavanje problema kredita u švajcarskim francima koje je predložila Narodna banka Srbije, ocenjujući da su nepovoljni i nedovoljni.

Nakon mesec dana obećanja, jasno je da NBS nema snage, a verovatno ni volje, da se se izvuče iz bankarske stege i uticaja, a svi dosadašnji razgovori su bili samo farsa i kupovina vremena, navodi Efektiva.

Na to jasno ukazuje i jučerašnja objava u kojoj se, između ostalog, kaže da se predloženim modelima isključuje dalja mogućnost regulatornih aktivnosti NBS vezanih za ove kredite."Dakle, u NBS smatraju da je njihova uloga, predviđena Zakonom o NBS i Zakonom o bankama, prestala te da oni više neće raditi posao za koji su papreno plaćeni. Treba biti iskren i reći da ga ni do sada nisu radili u skladu sa interesima građana Srbije već isključivo u interesu banaka, najviše stranih koje posluju u Srbiji", tvrdi Efektiva.

To udruženje navodi da neće dozovliti NBS da se tek tako izvuče iz procesa rešavanja svih problema koje građani imaju sa bankama i podsećaju da su i ranije iz NBS dolazile izjave koje su išle u prilog bankama, kao i saopštenja kojima su građani odgovarani od podnošenja tužbi zbog jednostranih podizanaja kamatnih stopa.

Kako je navedeno, tri godine nakon donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga NBS priznaje da je ovaj potez banaka bio nezakonit i to potvrđuje jučerašnjom obavezujućom odlukom."Ko nam onda garantuje da NBS neće, kao i u slučaju preplaćenih kamata gde je NBS zapravo reagovala zbog velikog broja pokrenutih sudskih sporova i dobijenih presuda u korist klijenata, za godinu-dve reagovati i u slučaju indeksiranja kredita u stranoj valuti, nakon što građani krenu u masovno pokretanje sporova za poništenje ovih ugovora", ističu u Efektivi.

To udruženje naglašava da bilo kakvo potpisivanje aneksa, čak i prihvatanje neke od ovih ponuda, ne isključuje mogućnost klijentu da i nakon pet godina pokrene sudski spor za poništenje ugovora, tako da nije jasno zašto je NBS izašla u javnost sa predlozima koji nikako ne mogu trajno rešiti ove probleme već samo produžavaju agoniju, kako korisnika kredita tako i banaka koje se suočavaju sa sve većim problemima likvidnosti i nenaplativih kredita.Očigledna je namera da se bankama dozvoli da što je moguće duže 'cede' onaj deo građana i privrede koji još uvek plaćaju svoje obaveze, a zarađeni novac iznesu van zemlje, navodi Efektiva.

U narednih nekoliko dana Efektiva će napraviti matematičke kalkulacije predloženih modela kako bi se konkretnim primerima videlo o kakvim se 'pogodnostima' zapravo radi.

Efektiva poziva građane da ne prihvate vraćanje novca naplaćenog povećavanjem kamate jer time, kako je navedeno u saopštenju, odriču isplate i zakonske zatezne kamate koja predstavlja i do 50 odsto od iznosa za koji se tuži, napominjući da već postoji takva sudska praksa.

To udruženje, takođe, predlaže da masovnim podnošenje tužbi pritisnu banke i NBS da reaguju i reše sve postojeće probleme koji postoje u nezakonitim postupanjima banaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track