ISPOD ŽITA: Bajatović čašćava Ruse „Azotarom“
Foto: Fonet Nenad đorđević

Nekadašnji hemijski gigant ide na doboš

ISPOD ŽITA: Bajatović čašćava Ruse „Azotarom“

InfoBiz -
Iza obaranja vrednosti pančevačke industrije na 100 dinara krije se namera „Srbijagasa“ da je proda ruskom „Toljatiazotu“

BEOGRAD - Iza smanjenja vrednosti „Azotare“ na sramnih 100 dinara krije se namera „Srbijagasa“ i njegovog direktora Dušana Bajatovića da pančevačku firmu proda ruskoj kompaniju „Toljatiazot“, i to bez ikakve nadoknade poveriocima koji nisu prihvatili da svoj dug konverzuju u kapital, saznaje Kurir.Sagovornik našeg lista iz „Azotare“ navodi da takvih poverilaca ima 2.132, mahom radnika, koji od svoje firme potražuju oko 60 miliona dinara. Naplatu ovog duga oni će morati da potraže na sudu, kako je predviđeno unapred pripremljenim planom reorganizacije „Azotare“, u kome je i naglašeno da iznos svih potraživanja poverilaca nije tačno utvrđen. To praktično znači da će te dugove „Azotare“ najverovatnije platiti država, a ne budući kupac.

Podsetimo, iz tog plana proizašao je i dekret Skupštine akcionara od 9. februara 2015, kojim je vrednost kompanije od 1,8 milijardi dinara spuštena na najniži knjigovodstveni nivo, o čemu je Kurir već pisao. Naš izvor objašnjava da je taj plan u stvari priprema terena za definitivno utvrđivanje vlasnika pre prodaje kompanije s ciljem da se iz vlasničke strukture eliminišu manjinski vlasnici, odnosno „Univerzal holding“ i litvanske kompanije „Saniteks“ i „Arvi“ sa 30 odsto udela.- Indikativno je da Skupština nije evidentirala sve dugove poverilaca, kojih je 2.132, među kojima je značajan broj radnika, ali i drugih kompanija i banaka koje su odbile da potraživanja pretvore u kapital. Naravno, „Azotara“ najviše duguje „Srbijagasu“, pa će po tom osnovu „Srbijagas“ moći sam da odlučuje o sudbini pančevačke firme. Priča se i da su već pronašli kupca, rusku kompaniju „Toljatiazot“ i da Bajatović, a ne direktor „Azotare“, uveliko pregovara s njima pa se zato i peglaju papiri - rezignirano objašnjava radnik „Azotare“.

„Toljatiazot“SVETSKI LIDER„Toljatiazot“ važi za najveću fabriku amonijaka u svetu, ima oko 6.000 zaposlenih, a Rusija od nje prihoduje 100 miliona dolara od poreza. U prilog ozbiljnoj zainteresovanosti Rusa za srpsku firmu ide i nedavni dogovor vlada dve zemlje prema kojem je „Azotari“ spuštena cena ruskog gasa s prvobitnih 470 na 330 dolara za 1.000 kubika.

„Srbijagas“TRAŽI SE KUPACIz „Srbijagasa“ potvrđuju da su u toku pregovori o prodaji „Azotare“.„Srbijagas“ jeste po osnovu duga većinski vlasnik „Azotare“, ali pregovore o privatizaciji te firme ne vodi Bajatović već su oni u nadležnosti Vlade Srbije - rečeno nam je u „Srbijagasu“, ali nam nisu objasnili kako je vrednost „Azotare“ preko noći srozana. Čelnici „Azotare“ nisu želeli da odgovore na pitanja Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja