VUJOVIĆ: Prodajom srpskoj čeličani udahnut treći život
Foto: Tanjug

Privatizacija

VUJOVIĆ: Prodajom srpskoj čeličani udahnut treći život

InfoBiz -
"Rešavamo jednu od ključnih stvari. Železara bi mogla da bude jedan od glavnih izvoznika sirovina, i na ovaj način bi moglo da se obezbedi da ima dovoljne zalihe čelika, da bude konkurentna u regionu", rekao je Vujović

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da je prodaja smederevske Železare pokušaj da se čeličani "da treći život" i izrazio nadu da će sa kompanijom Esmark proizvodnja dostići maksimalnih dva miliona tona čelika godišnje, a možda i više.

Vujović je na otvaranju ponuda za privatizaciju čeličane rekao da očekuje da će ovaj proces privatizacije da održi zaposlenost u toj firmi, ali i podrži povezane kompanije koje bi zajedno mogle da doprinesu od 1,2 do 1,5 odsto bruto domaće proizvodnje.

"Od početka smo sve uradili da se nađe rešenje za smedervsku Železaru, a ovo rešenje će biti dobro i ekonomski i socijalno", rekao je Vujović i dodao da je sve urađeno transparentno i da može da posluži kao primer za slične procese u budućnosti.

Govoreći o "trećem životu" Železare, ministar je kazao da je ta čeličana imala probleme i pre 20 godina i da se to rešavalao na različite načine. Zatim je, kako je naveo, srpsku čelicanu kupio američki Ju Es Stil koji je uspeo da podigne proizvodnju na 80 odsto kapaciteta i da doprinosi BDP-u sa jedan odsto.

"Rešavamo jednu od ključnih stvari. Železara bi mogla da bude jedan od glavnih izvoznika sirovina, i na ovaj način bi moglo da se obezbedi da ima dovoljne zalihe čelika, da bude konkurentna u regionu", rekao je Vujović.

Naglasio je da će prodaja 80,01 odsto udela u Železari doprineti većoj proizvodnji, zaposlenosti i da će doneti multiple efekte."Ono što je za mene kao ministra važno jeste to što će srpska čeličana početi redovno da plaća obaveze, uključujući plate za radnike", rekao je Vujović.

Naveo je da je taksa od 10.000 evra za projektnu dokumentaciju pokazala ozbiljnost kompanija zainteresovanih za privatizaciju Železare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track