BRUKA: Ko Rusima podvaljuje srpski kivi?
Foto: Shuter

Nov problem: Izvoz u Rusku federaciju

BRUKA: Ko Rusima podvaljuje srpski kivi?

InfoBiz -
Inspekcija za Brjansku i Smolensku oblast saopštila da je s granice vraćeno 19 tona kivija iz Srbije zbog nevažećih fitosanitarnih papira

BEOGRAD - Iza navodnog srpskog izvoza kivija u Rusiju stoji ili strana firma koja je bez znanja naših vlasti pokušala da izveze svoju robu, ili domaća firma koja je uz pomoć naših institucija falsifikovala papire, kažu stručnjaci povodom jučerašnje odluke ruskih vlasti da se s granice vrati 19 tona kivija koji je stigao iz Srbije.Spretni trgovci pokušali su da Rusima uvale srpski kivi, ali im to nije prošlo. Ruska inspekcija za Brjansku i Smolensku oblast saopštila je juče da na prelazu Novie Jurkoviči na teritoriju Rusije nije pušteno 19 tona kivija uvezenog iz Srbije. Razlog za zabranu uvoza je, kako se navodi, nevažeći fitosanitarni sertifikat i zbog toga je voće vraćeno u Srbiju.Krivac u deklaracijiNaši sagovornici kažu da se vrlo lako može otkriti ko je kriv, Rusi samo treba da pošalju Srbiji carinsku deklaraciju o uvozu kivija.- Ako je ta deklaracija u našem sistemu, onda je neko kod nas zabrljao, odnosno falsifikovao papire, jer u deklaraciji ne može da stoji da je kivi iz Srbije, već iz neke druge zemlje. Do ruske zabrane uvoza hrane iz EU srpska firma mogla je tamo da izveze kivi iz neke druge zemlje. Ako te deklaracije nema u našem sistemu, onda je neko spolja totalno smuvao dokumentaciju kako bi Rusima prodao svoj kivi - kaže sagovornik Kurira iz jedne od najvećih domaćih firmi za trgovinu voćem i povrćem.Inspektori na terenuEvica Mihaljević iz asocijacije Plodovi Srbije veruje da će Uprava za bilje Ministarstva poljoprivrede vrlo brzo otkriti šta se desilo: „Ako smo mi ovo uradili, vrlo je nekorektno, ali mislim da suštinski ne može da ugrozi izvoz našeg voća.“Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede nije dobila informaciju od nadležne službe Rusije o zadržavanju ili vraćanju pošiljke kivija, niti je povrat takve pošiljke evidentiran na graničnim prelazima. Fitosanitarni inspektori su na terenu i proveravaju izdate fitosertifikate za pošiljke kivija namenjene ruskom tržištu.

SankcijeEU PREKO ALŽIRA ŠALJE ROBU RUSIJISagovornik Kurira kaže da evropske firme posle ruskih sankcija koriste Alžir i Maroko da preko njih prodaju robu Rusiji:Možda Grci ili Italijani stoje iza ovog izvoza, oni su veliki izvoznici kivija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track