Vučić: Vlada čini sve da zaustavi sivu ekonomiju, neće biti novih poreza
Foto: Tanjug

Sastanak sa predstavnicima NALED

Vučić: Vlada čini sve da zaustavi sivu ekonomiju, neće biti novih poreza

InfoBiz -
Predsednik Vlade poručio je predstavnicima kompanija da neće biti novih poreza za privredu u sledećoj godini
1 / 2 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i članovima Saveza za fer konkurenciju da je Vlada Srbije preduzela sve mere kako bi zaustavila sivu ekomomiju.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije nakon sastanka, premijer je od predstavnika NALED-a i Saveza za fer konkurenciju tražio pomoć u daljoj implementaciji mera, kao i promociji borbe protiv sive ekonomije.

Predsednik Vlade poručio je predstavnicima kompanija da neće biti novih poreza za privredu u sledećoj godini. Predsednik Saveza za fer konkurenciju i direktor kompanije "Koka kola" (Coca Cola) Ramon Vajdinger zahvalio je premijeru na merama koje pokazuju brigu Vlade o biznisu i investitorima, kao i ljudima koje te kompanije zapošljavaju. "Spremni smo da pomognemo Vladi u borbi protiv sive ekonomije koja dnevno oduzima 30 posto BDP-a i na kome država gubi osam miliona evra dnevno", izjavio je Vajdinger. ‎Na sastanku su predložene konkretne mere koje će doprineti efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, kao na primer imenovanje predstavnika Vlade zaduženog za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije koji će odgovarati direktno premijeru.

Predloženo je i osnivanje interministarske radne grupe za osmišljavanje i sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, uspostavljanje Sekretarijata za inspekcijski nadzor koji će vršiti stalnu koordinaciju inspekcijskih službi u cilju smanjenja sukoba i nedostatka nadležnosti i imati savetodavnu ulogu prema privredi. Jedna od predloženih mera je i edukacija sudija i specijalizacija tužilaštva na temu sive ekonomije, unapređenje politike krivičnog gonjenja i saradnja sa inspekcijama. Na sastanku je naročito naglašena potreba uključivanja građana u borbu protiv sive ekonomije, a predloženi su i načini za ‎motivisanje građana da uzimaju fiskalni račun kroz pokretanje javne lutrije.

Predloženo je pokretanje "kol centra" - onlajn sistem za podnošenje anonimnih prijava o slučajevima sive ekonomije, kao i jačanje poreskog morala građana kroz edukaciju i informisanje o negativnim posledicama sive ekonomije i transparentnije trošenje budžetskih sredstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track