STRUJNI UDAR: EPS baca 700.000 evra dnevno na uvoz struje!
Foto: Beta Mile Gvozdenović

Veštački smanjuju proizvodnju radi hitne kupovine

STRUJNI UDAR: EPS baca 700.000 evra dnevno na uvoz struje!

InfoBiz -
Pod visokim naponom: Ovakvim postupkom državna firma želi da iznudi poskupljenje električne energije jer je havarijska nabavka dvostruko skuplja od redovne

BEOGRAD - „Elektroprivreda Srbije“ u poslednjih mesec dana namerno smanjuje proizvodnju struje za pet odsto primenom takozvane naponske redukcije kako bi imala opravdanje za havarijski uvoz električne energije, što Srbiju dnevno košta oko 700.000 evra! To je čak duplo više od cene koju EPS plaća za unapred planirane nabavke ovog energenta, upozorava izvor Kurira iz EPS i dodaje da ovakvim postupkom EPS želi da iznudi povećanje cene struje.Po starom receptu- Iako su poplave nanele veliku štetu domaćem energetskom sistemu, postoje indicije da se naponske redukcije veštački izazivaju kako bi se prikazao smanjen obim proizvodnje. Primena ovog postupka nije novina u EPS. To se radilo i ranijih godina, a poznat je slučaj iz 2000, kada su se isključivale elektrane da bi se kupovala struja od srpskih tajkuna i trgovaca strujom po nepristojno visokim cenama - kaže naš sagovornik.On ističe da je havarijski uvoz najmanje duplo skuplji od planiranog i važi za najskuplji vid kupovine jer se obavlja na dnevnom nivou i po u tom trenutku važećim berzanskim cenama.Teren za poskupljenje- Ako se uzme da je dnevna letnja potrošnja struje u Srbiji oko 90 miliona kilovat-sati i od te potrošnje uvozom se nadoknađuje pet odsto zbog naponske redukcije, onda se u najboljem slučaju dnevno gubi 700.000 evra. Radnici EPS tvrde da se ova mera namerno primenjuje kako bi se javnost i vlast pripremile da se izlaz iz takve situacije može naći samo u poskupljenju struje. Nije isključeno ni da se ovim nekom tajkunu omogućava da zaradi novac na muci države - kaže sagovornik Kurira.Član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić kaže da mesta za poskupljenje struje ima jer sa sadašnjom cenom ne mogu da se obezbede sredstva za investicije, koje i ograničavaju proizvodnju.- Po onome što smo do sada analizirali, ima prostora za poskupljenje, ali ne znamo da li će EPS da to traži i na koji način će da to pravda - kaže Hadžibabićeva.

V. d. direktora EPS... Aleksandar Obradović
V. d. direktora EPS... Aleksandar Obradović

Preopterećen sistemŠTA JE HAVARIJSKI UVOZOvakvom uvozu pribegava se kad je energetski sistem preopterećen, najčešće zimi, ali i u drugim vanrednim situacijama kada domaća proizvodnja ne može da zadovolji naglo povećanje potrošnje.Tada se nabavka struje sprovodi po hitnom postupku, bez raspisivanja javnog tendera.

ZvaničnoNE FINGIRAMO PODATKEIz EPS, međutim, negiraju marifetluk s trgovinom strujom.- „Elektroprivreda Srbije“ ne vrši naponske redukcije i ne obavlja havarijski uvoz električne energije - kratko i jasno se kaže u pisanom saopštenju kompanije, a mogućnost povećanja cene strujne nisu želeli da komentarišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track