SAD ĆE DA PROGOVORE: Plate sindikalnih vođa više neće biti tajne?

Menja se zakon o borbi protiv korupcije

SAD ĆE DA PROGOVORE: Plate sindikalnih vođa više neće biti tajne?

InfoBiz -
Agencija za borbu protiv korupcije prihvatila predlog Kurira da i prihodi sindikata budu javni jer i oni dobijaju sredstva iz budžeta. Javnost ima i te kakav interes da sazna kako se finansiraju sindikati, poručili iz Transparentnosti Srbija

BEOGRAD - Plate funkcionera javne su samo ako su direktno isplaćene iz budžeta, ne i ako su dobijene preko sindikata koji finansira država, kao zarade Ljubisava Orbovića i Branislava Čanka. Tako kažu propisi, ali Kurir saznaje da bi to moglo da se promeni.U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu za Kurir da plata Ljubisava Orbovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), nije javna jer su javni samo podaci o prihodima funkcionera iz budžeta i drugih javnih izvora.Proveriti izvore novcaNa pitanje da li bi Orbovićeva plata trebalo da bude javna jer sindikati dobijaju novac i od države, u Agenciji odgovaraju da Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije „gleda“ samo direktne isplate. Tatjana Babić, direktorka Agencije, objašnjava za Kurir da u skladu sa zakonom sindikati nisu državne institucije i zato prihodi koje dobijaju njihovi predsednici ne mogu da budu javni.Ali ona priznaje da naše zapažanje ima logike.- Pripremaju se izmene zakona, pa ćemo razmotriti i taj predlog. Koliko sam razumela, to znači da postanu javni i prihodi koje funkcioneri dobijaju od organizacija koje se delimično finansiraju od države - navodi ona.Pitati i poverenikaUpitan da li bi plate lidera sindikata trebalo da budu javne, Vladimir Goati, predsednik NVO „Transparentnost Srbija“, kaže da sindikati uvek mogu da kažu da novac koji dobijaju od države ne koriste za plate. Ali, dodaje, i pitanje je da li je to dobra odredba zakona.- Rešenje je da se od poverenika za informacije od javnog značaja traži da se obelodane prihodi sindikata i funkcionera. Verujem da vrlo malo para dolazi od članarine, mnogo prihoduju od izdavanja prostora. Javnost ima i te kakav interes da sazna kako se finansiraju sindikati i njihovi lideri, tim pre što su neki u poodmaklom funkcionerskom dobu - podseća Goati.

Masovna okupljanja radnici najavili kampovanje ispred skupštine ORBOVIĆ: CELA SRBIJA U ŠTRAJKULideri dva reprezentativna sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak potpisali su odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriji Srbije. Orbović, predsednik SSSS, najavio je da će sutra biti održan generalni protest ispred Doma Narodne skupštine na koji će doći radnici iz cele Srbije i članovi drugih sindikata. Protest bi trebalo da traje sve do povlačenja iz skupštinske procedure predloženih izmena i dopuna zakona o radu i PIO. U odluci sindikata dostavljenoj medijima navodi se da se štrajk ispoljava prestankom rada na mestu rada na kome su zaposleni i protestnim okupljanjem.Šta je javnoČLAN 47Ovaj član predviđa koji su podaci javni, što znači da svi ostali nisu. Javni su podaci o plati i drugim prihodima koje funkcioner prima iz budžeta i drugih javnih izvora i podaci o javnim funkcijama koje obavlja.Javni su, kako se navodi, i podaci o imovini funkcionera koji se odnose na pravo svojine, štedne uloge i pravo korišćenja stana za službene potrebe.Javni su i podaci o imovini funkcionera koji su javni u skladu s drugim propisima, kao i drugi podaci za koje funkcioner, odnosno životni partner da saglasnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track