Devizne rezerve Srbije pale na 10,12 milijardi evra
Foto: Dado Đilas

Narodna banka

Devizne rezerve Srbije pale na 10,12 milijardi evra

InfoBiz -
Veći devizni priliv u junu realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu

BEOGRAD - Devizne rezerve Srbije iznosile su na kraju juna ove godine 10,12 milijardi evra, što je iznos koji obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 295 odsto i sedmomesečni uvoz robe i usluga, saopštila je danas Narodna banka Srbije.

Iznos deviznih rezervi u maju bio je 10,3 milijarde evra.

Veći devizni priliv u junu realizovan je po osnovu prodaje hartija od vrednosti Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu, u iznosu od 263,4 miliona evra, dok su veći rashodi bili po osnovu isplate državnih obveznica denominovanih u evrima, u iznosu od 221,3 miliona evra, servisiranja stare devizne štednje 132,5 miliona evra, izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 91,0 milion evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju juna iznosile su 7,20 milijardi evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu je iznosio 395,2 miliona evra i bio je za 81,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2,5 milijardi evra.

Dinar je u junu nominalno deprecirao prema evru za 0,1 odsto, a NBS je u istom mesecu intervenisala kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 40 miliona evra, radi smanjenja prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track