Ministar Vujović: Da sklanjamo prepreke, da gledamo u đevrek, a ne u rupu
Foto: Fonet

Savet stranih investitora

Ministar Vujović: Da sklanjamo prepreke, da gledamo u đevrek, a ne u rupu

InfoBiz -
Zakon o javnim preduzećima, dodao je, treba očekivati do kraja septembra

BEOGRAD - Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da je vreme za promene došlo i da nije potrebno samo da se obezbede novi zakoni i novi uslovi, već da je potrebno i da se skinu barijere iz prošlosti taj, kako je rekao, legat koji sve blokira.

"Ne možemo normalno da funkcionišemo sa 584 preduzeća koja se nalaze na portfoliu Agencije za privatizaciju sa učešćem kredita koji se ne servisiraju 20 do 40 odsto sa brojem nezaposlenih od 30 odsto, sa legatom prošlosti koji sve blokira", rekao je Vujović na konferenciji Saveta stranih investitora.

Vujović je u obraćanju učesnicima konferencije, govoreći o novim zakonima, rekao da je zakon o privatizaciji pokušaj da se razreši breme prošlosti, a da se sa zakonom o stečaju paralelno reši i sudbina 161 preduzeća u restrukturiranju i onih u nezavršenoj privatizaciji. "Vreme za promene je došlo i kraj je pozicionog pregovaranja i sada je vreme da idemo na pregovaranje zasnovano na principima", poručio je Vujović.

Kako je naveo, moramo da promenimo princip i iskoristimo zakone i procese i "gledamo u đevrek, a ne u rupu" - odnosno da sklanjamo barijere i primenimo rešenje.

Prema njegovim rečima, treba iskoristiti ovaj momenat, politički mandat i poverenje naroda, program vlade, koji je istaknut u ekspozeu premijera i da istrajemo u tim naporima.

On je ponovio da očekuje da se ti zakoni usvoje do kraja jula, a da se onda u roku od 30 dana, pošalju pisma o namerama i interesima i da onda negde do trećeg ili početka četvrtog meseca 2015. godine - 180 dana od dana odobravanja ovih programa - imamo neka rešenja.

Zakon o javnim preduzećima, dodao je, treba očekivati do kraja septembra, poručujući da su tu i zakonska rešenja o stimulacijama i investicijama koja treba da omoguće uslove koji će ravnopravno da tretiraju sve načine investiranja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja