DIREKTOR EBRD PATRONE: Srbija ima potencijal rasta od četiri do pet odsto godišnje!
Foto: Tanjug

Ne preti grčki scenario

DIREKTOR EBRD PATRONE: Srbija ima potencijal rasta od četiri do pet odsto godišnje!

InfoBiz -
Srbija mora da privuče više direktnih stranih investicija, što je moguće učiniti, a veliki korak ka ovom cilju bilo bi poboljšanje ukupne poslovne klime", rekao je Patrone

BEOGRAD - Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Srbiji Mateo Patrone izjavio je da Srbiji ne preti rizik "grčkog scenarija", izazvanog dužničkom krizom, ocenjujući da Srbija ima potencijal rasta od četiri do pet odsto godišnje.

Rast od oko dva odsto nije dovoljan da reši problem nezaposlenosti, koja je premašila 25 odsto, smatra direktor EBRD u Srbiji.

"Srbija mora da privuče više direktnih stranih investicija, što je moguće učiniti, a veliki korak ka ovom cilju bilo bi poboljšanje ukupne poslovne klime", rekao je Patrone u intervjuu za najnoviji broj magazina "Biz Lajf".

Patrone je naglasio da bi izmene četiri zakona: o privatizaciji, stečaju, zakona o radu i o planiranju i izgradnji bile korisne, ali da je bitno da se primene što ranije, što će nova vlada, nadamo se i uraditi, sada nakon održanih izbora.

Direktor beogradske kancelarije EBRD-a je naglasio da Srbija treba da se fokusira na dalje strukturne reforme koje bi pomogle privatnom sektoru, odnosno dovele do njegovog razvoja.

"Reforme su neophodne u oblasti radnog prava, privatizacije, stečaja i građevinskih dozvola. Sektori infrastrukture i energetike, takođe, zahtevaju sveobuhvatne reforme", ukazao je Petrone. Navedene reforme su ono što je potrebno da se ubrza na putu ka Evropskoj uniji (EU), predočio je on.

Prema njegovim rečima, i dalje smo svedoci velikih infrastrukturnih razlika, dok je prostor za investicije veoma ograničen, tako da su u sektoru infrastrukture i energetike neophodne opsežne reforme.

Patrone je primetio da realizacija infrastrukturnih projekata u Srbiji, za koja su već obezbeđena sredstva, zaostaje za planiranim.

Što se tiče finansijskog sektora u Srbiji, Patrone je mišljenja da je on dobro prebrodio ekonomsku krizu ali su ostala neka nerazrešena pitanja kao na primer: visok nivo neanplativih kredita, visoka evroizacija, i nastavak procesa smanjenja kreditne aktivnosti.

Takođe, tu je i potreba za daljom konsolidacijim u bankarskom sektoru, zaključio je Patrone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track