Krstić na Biznis forumu: Izbori poslednja, ali realna šansa

Ekonomski skup na Kopaoniku

Krstić na Biznis forumu: Izbori poslednja, ali realna šansa

InfoBiz -
Ministar finansija je kao ciljeve naveo svođenje deficita do 2017. i odgovornu fiskalnu politiku

KOPAONIK - Ministar finansija Lazar Krstić poručio da nastupajući izbori pružaju poslednju, ali realnu priliku za ostvarenje ciljeva ekonomskog oporavka Srbije.

"Od toga koliko ćemo biti hrabri i odlučni i šta ćemo učiniti u toku nekoliko meseci posle 16. marta zavisi da li ćemo iskoristiti poslednju, ali rekao bih realnu šansu da odgovorno raskrstimo sa prošlosću i vratimo sebi svoju budućnost", rekao je Krstić i dodao da nam geopolitičke okolnosti nikada nisu bile naklonjene.

U izlaganju na Kopaonik Biznis forumu, Krstić je među ciljevima naveo svođenje deficita do 2017. godine na da do tri odsto BDP-a, odgovornu fiskalnu politiku koja bi, kako je istakao, za nekoliko godina stvorila prostor za relaksiraniju monetarnu politiku, što bi bio zajamac za privredni razvoj, kao i smanjenje uloge države u privredi.

Kao četiri uslova za ostvarenje tih ciljeva, Krstić je naveo jedinstvenu politiku vlade koja bi se koodrinisano sprovodila u svim resorima, bez obzira na partijsku pripadnost, potom stručnost, radikalnu dekolektivizaciju odgovornosti, "jer ne može država da bude kriva za sve", kao i sprečavanje da se preko državnih funkcija ostvaruje lična korist.

"Nastupajući izbori zbog unutrašnjih političkih konstelacija po prvi put u poslednjih 25 godina pružaju prilika da se ovakva politička klima ostvari i geoopolitička situacija nam nikada nije vila naklonjenija", istakao je Krstić u izlaganju posvećenom reformi mentaliteta na Kopaonik bisniz forumu.

Krstić: Državi ne treba vlasništvo u 7 banakaMinistar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da Srbiji nije potrebno šest ili sedam banaka u državnom vlasništvu. Krstić je na Kopaonik biznis forumu rekao da se postavlja pitanje koja je suština postojanja tolikog broja banaka u državnom vlasništvu i strategije šta raditi sa njima. "Državi nije potrebno da u vlasništvu ima šest ili sedam banaka i još nekoliko kreditnih institucija koje imaju upitnu kreditnu sposobnost", rekao je Krstić.

Država je vlasnik Komercijalne banke, Poštanske štedionice, Čačanske banke, Jubmes, Srpske banke, Jugobanke Jug banke iz Kosovske Mitrovice, a posredno i Dunav banke. Za sada država ne planira da izlazi iz vlasništva u Komercijalnoj banci i Poštanskoj štedionici, a za ostale traži rešsenje. U srpskom bankarskom sektoru posluje ukupno 29 banaka, a u poslednji godinu i po u stečaj otišle tri banke u državnom vlasništvu (Agrobanka, Razvojna banka Vojvodine i Privredna banka Beograd) i jedna u vlasništvu srpskih privrednika (Univerzal banka).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja