SRPSKI DAVOS: Kopaonik biznis forum od 4. do 6. marta
Foto: Tanjug

Saveza ekonomista Srbije

SRPSKI DAVOS: Kopaonik biznis forum od 4. do 6. marta

InfoBiz -
Na 21. godišnjem skupu ekonomista, političara i privrednika na Kopaoniku najavljeno je više od 500 učesnika

BEOGRAD - Kopaonik biznis forum 2014, čija je tema "Promenimo Srbiju u Evropi koja se menja" održaće se od 4. do 6. marta, najavili su danas organizatori - Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije.

Na 21. godišnjem skupu ekonomista, političara i privrednika na Kopaoniku najavljeno je više od 500 učesnika. Predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je na konferenciji za novinare da je cilj skupa konstruktivna diskusija "u predvečerje parlamentarnih izbora" kreatora ekonomske politike, privrednika, domaćih i stranih investitora, ekonomskih stručnjaka, i međunarodnih finansijskih institucija, kako bi se dao doprinos kreiranju opšteg društvenog konsenzusa za sprovođenje reformi.

"Prvog dana foruma fokus je na narednim koracima u strukturnim reformama, na pregledu političkih i ekonomskih kretanja, konkurentnosti, makroekonomskoj stabilnosti i ulozi finansijskog sektora", rekao je Vlahović. Drugog dana će se raspravljati o EU integraciji, industrijskim politikama u energetskom sektoru i sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, reformi javnih preduzeća i regionalnom razvoju.

Drugog dana govoriće se i o unapređenju konkurentnosti i stavovima domaćih i stranih investitora o njihovoj ulozi u reformi, dok će poseban panel biti posvećen dostignućima mladih. "Treći dan je posvećen industrijskim politikama u poljoprivredi, trgovini i turizmu, a poseban akcenat biće na uticaju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU na poljoprivredu", rekao je predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Vlahović je rekao da su učešće na Kopaonik biznis forumu potvrdili premijer Vlade Srbije u ostavci Ivica Dačić, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković i ministri finansija, energetike, regionalnog razvoja i poljoprivrede Lazar Krstić, Zorana Mihajlović, Igor Mirović i Dragan Glamočić. Na skupu će učestvovati i šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović, predstavnici Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, sedam abasadora zemalja EU i SAD.

Selektor Biznis foruma Dragan Đuričin rekao je da će skup na Kopaoniku pokušati da ukaže na koji način Srbija da ubrza reforme i time se približi EU koja se menja. "Srbija treba da nastavi put integracije u EU, naši političari treba da se okrenu ka reformama, kako bi što pre uskladili sistem u Srbiji sa onim u EU", rekao je Đuričin. Zaključci Kopaonik biznis foruma biće upućeni Vladi Srbje, NBS i Nacionalnom savetu za privredni oporavak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track