NOVA PEĆ POČINE SA RADOM: Ulaganje u fabriku stakla u Paraćinu veće od 20 miliona evra
Foto: KURIR

Konzorcijum Glas industri

NOVA PEĆ POČINE SA RADOM: Ulaganje u fabriku stakla u Paraćinu veće od 20 miliona evra

InfoBiz -
Novom investicijom vrednost ukupnog ulaganja od strane novog vlasnika Staklare, međunarodnog konzorcijuma Glas industri, prešao je iznos od 105 miliona evra u prethodnih 20 meseci

BEOGRAD - Srpska fabrika stakla u Paraćinu će u ponedeljak, 10. februara, pustiti u rad novu peć sa četiri linije za proizvođu boca i tegli u koju je uloženo više od 20 miliona evra, saopštio je danas kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji će prisustvovati otvaranju.

Kapacitet nove peći L5 je 230 tona na dan i sa četiri proizvodne linije obezbiće proizvodnju od 180 miliona boca i tegli godišnje. Novom investicijom vrednost ukupnog ulaganja od strane novog vlasnika Staklare, međunarodnog konzorcijuma Glas industri, prešao je iznos od 105 miliona evra u prethodnih 20 meseci, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da će ulaganje u novu liniju L5 obezbediti da proizvodi Srpske fabrike stakla postanu konkurentni na širem regionalnom tržištu, omogućiće se veća efikasnost u poslovanju, viši kvalitet proizvoda, a biće smanjena i proizvodna cena i stvoreni uslovi za primenu i sertifikaciju ISO i HAČP standarda.

Kako je precizirano, za konstrukciju peći i pratećih proizvodnih linija korišćeni su vatrostalni materijali, kao i mašine i oprema najpoznatijih svetskih proizvođača, a u procesu pripreme i izgradnje angažovano je više od 30 lokalnih firmi, od dobavljača sirovina i tehničkih materijala, do lokalnih izvođača građevinskih i montažnih radova. Istaknuto je da tehnološka linija L5 predstavlja najmoderniji pogon za proizvodnju ambalažnog stakla u regionu, jer je kao prateća oprema na peći ugrađen takozvani servo-indeksirajući sistem za automatsku kontrolu do 600 boca u minuti koji, uz uređaj za automatsko pakovanje i termoskupljanje folije.

Urađeno je i proširenje fabričke hale, sa transportnim mostom i liftom za prevoz gotovih proizvoda do zatvorenog magacina gotovih proizvoda, površine 6.000 kvadratnih metara. Time je obezbeđen direktan transport gotovih proizvoda od proizvodnih linija do magacina kroz zatvoreni prostor, čime su proizvodi zaštićeni od atmosferskog uticaja. Srpska fabrika stakla je jedina fabrika za proizvodnju ambalažnog stakla na području Srbije, ali i Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track